Yenidoğan Uyku Düzeni

Uyku bebeklerin gelişimi için oldukça önemli bir konudur. Diğer yandan ise bebeklerin 6 aylık olana dek bir uyku düzeni de yoktur. Yani yenidoğan için şu saatte uyumalı bu saatte kalkmalı gibi öneriler çok da doğru olmayacaktır. Yenidoğanlar günde ortalama 17-18 saate kadar uyuyabilmektedir. Bununla beraber 6 aylık olmadan bu süre 13-14 saate kadar düşebilir.  Şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, bu uyku süreleri tek seferlik uyku süreleri değildir. Tek seferde en çok 2-3 saat kadar uyuyabilirler.

Aylara Göre Uyku Düzeni

Bebekler aktif uykuyu anne karnında 6-7 aylık iken geliştirmeye başlar. Bir ay sonrasında da sakin uykuyu geliştirirler.  9. ayın başında ise hem aktif uyku hem de sakin uyku tam anlamıyla gelişmiş olur. Prematüre bebekler uykularının %80’ini aktif uyku olarak geçirir, normal doğanlarda ise bu oran %50’dir.  Yenidoğan bebekler ilk bir iki hafta kolostrumdan dolayı sürekli uyku halinde olabilirler. 3. aydan sonra günlük uyku saati ortalama 13-14 saat arasına düşer.  6 aydan sonra belli bir uyku döngüsü oluşmaya ve uykular daha düzenli gitmeye başlar.

Uykunun Bebekler İçin Faydaları

Uyku, bebeğin bedenindeki ve beynindeki kimyasalları yenilediği bir zaman dilimidir. Çok hızlı bir büyüme içerisindedirler. Bundan dolayı da biz yetişkinlere göre daha fazla uyku ihtiyacı hissederler. Aslında hepimizin çok aşina olduğu  “Uyusun da büyüsün” ninnisi bir gerçektir. Bebekler uyurken hipofiz bezleri daha hızlı çalışır.  Biz yetişkinler nasıl zihnimizi dinlendirmeye ihtiyaç duyuyorsak bebekler de  aynı şekilde buna ihtiyaç duyarlar. Uyku sırasında zihinlerini dinlendirir, gün içerisinde gördüğü, duyduğu, hissettiği şeyleri uyku sırasında daha iyi algılar. Oynamak, keşfetmek ve öğrenmek için ihtiyaç duydukları gücü uykudan alırlar.

Sağlıklı Bir Uyku İçin Öneriler

  • Geçiş nesneleri kullanabilirsiniz. Bu bir battaniye, oyuncak yahut başka bir nesne olabilir.
  • Bebeğinizin başının altına yastık koymamalısınız. Bebekler iki yaşına kadar yastığa ihtiyaç duymamaktadırlar.
  • Bebeğinizi uyuturken zifiri karanlık  ya da çok aydınlık bir ortam yerine loş ışıkları tercih edebilirsiniz.
  • Sırtüstü uyumak onun daha rahat bir uyku çekmesini sağlayacaktır.
  • Farklı ortamlarda ya da farklı yerlerde uyutmaktan ziyade aynı ortamda ve kendi yatağında uyutmak bebeğinizin uyku kalitesi açısından önemli bir detaydır.
  • Rahatlatan ve dinlendiren sesler dinletebilirsiniz. Bu ninni ya da sakinleştirici bir müzik olabilir.
  • Bebeğinize “eee-ee, pış pış” gibi sesler çıkarabilirsiniz.

 

 

Önceki yazı
Anne-Bebek Arasında Güvenli Bağlanma
Sonraki yazı
Yenidoğan Gaz Sancısı Nedir?