Gebelik döneminde sizin ve bebeğiniz sağlığı ne kadar önemliyse, doğumdan sonra da o kadar önemlidir. Bu yüzden gebelik döneminde siz annelerin yaptırabileceği belli tarama testleri mevcut. Bu tarama testleri, İkili Test, Üçlü Test, Dörtlü Test, NIPT Testi gibi tarama testleridir. Bu testlerin detaylarına “Doğum Öncesinde Yapılması Gereken Tarama Testleri” başlıklı yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise yenidoğan sağlığı için gerekli olan testlerden ve bu testlerin detaylarından bahsedeceğiz.
Tarama Testlerini Neden Yaptırmalıyız?
Genellikle anne adaylarımızın ve yeni annelerimizin kafasında “Neden tarama testi yaptırmalıyım?” gibi bir soru hep var. Bu soruyu kısaca şöyle açıklayabiliriz; tarama testlerinde ki genel amaç şüpheli durumları tespit edebilmek ve erken tanı ile tedaviye başlayarak bireyin hayatını kurtarmaktır. Dolayısıyla gebelik sürecinde ve doğum sonrasında yaptıracağınız tarama testleri pek çok hastalığın önüne geçilmesi için size yardımcı da olacak.
Yenidoğan Tarama Testleri Neler?
Yenidoğan tarama testleri, bebeğinizin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu sayede erken tanı ile bebeğinizin yaşayabileyeceği sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Hadi gelin, beraber yeni doğan bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için yaptırabileceğiniz testlere bakalım.
1. Fenilketonüri (FKU) Tarama Testi
Fenilketonüri, yenidoğanlarda görülen kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu test, bebeğin topuğundan kan alınarak yapılır. Tarama testinde hastalık tespit edilirse, bebeğe özel bir beslenme programı hazırlanarak sürece uygun tedavi yöntemleri belirlenir.
2. Biotinidaz Eksikliği (BE) Tarama Testi
Biotinidaz da tedavi edilebilen kalıtsal bir durumdur. Bununla beraber bu durum, vücutta biotin olarak adlandırılan vitaminin işlemesini etkiler. Biotinidaz yardımcı bir enzimdir ve bu enzim doğru çalışmadığında biotinidaz eksiliği ortaya çıkar. FKU testi gibi bu test de topuktan kan alınarak yapılan bir test.
3. Konjenital Hipotiroidi (KH) Tarama Testi
Tiroid, boynun ön kısmında cilt ve kasların altında bulunan küçük bir bezdir. Hipotirodizm ise tiroid bezinin önemli hormonları yeterince yapamaması anlamına gelir. Dolaysıyla bu durumda da vücut enerjiyi yavaş kullanır ve metabolizma yavaşlar. Diğer yandan diğer iki test gibi KH testi de gibi topuktan kan alınarak yapılır.
4. Kistik Fibrozis (KF) Tarama Testi
Kistik fibroz, vücudun çok kalın, yapışkan mukus ürettiği kalıtsal bir hastalıktır. Mukus akciğerlerde, pankreasta ve diğer organlarda sorunlara neden olur. Ayrıca kistik fibrozis, bebek doğduktan hemen sonra semptomlara neden olabilir. Bağırsak tıkanıklığı ilk belirtilerden biridir. Bu test de topuktan alınan kan örneğiyle yapılan bir test.
5. Yenidoğan İşitme Testi
Yenidoğan işitme testi, bebeğin olası bir işitme problemini tespit etmek amacıyla yapılan bir test. Bunun yanında bu durumun erken teşhisi de bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşır.
Yukarıda bahsettiğimiz testlerin yanında;
- Ebeveyn arasında karabalık durumu
- Eğer var ise bir önceki bebeklerinin ölüm hikayesi
- Bebeğinizde şüphe uyandıran farklı bir metabolik rahatsızlık gibi durumlarda genişletilmiş tarama testi yaptırmalısınız.