Yenidoğan Gaz Sancısı Nedir?

Gaz sancısı, bebeklerin ortalama %25’inde görülen bir durumdur. 3. hafta ile 4. ay arasında görülen, gece ağlamalarına ve huysuzluklara yol açan bu durum kolik olarak da bilinir. Peki kolik olarak adlandırılan gaz sancısı neden ve nasıl oluşur?  Hadi gelin beraber bu soruya yanıt arayalım.

Gaz sancısı oluşumunun kesin ve net bir nedeni olmamakla birlikte oluşumuna etki eden pek çok neden vardır. Bu nedenleri; psikolojik, fizyolojik ve davranışsal olarak ayırabiliriz.

Davranışsal nedenleri: Bebeği emzirirken doğru pozisyonda emzirmek çok önemlidir. Yanlış pozisyonda emzirmek, bebeğinizde gaz sancısı yapabilir.  Diğer yandan emzirdikten sonra bebeğinizin dairesel hareketlerle sırtını sıvazlayabilirsiniz, bu onu rahatlatır.

Fizyolojik nedenleri: Sindirim sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemesi, karbonhidrat sindirimindeki yetersizlikler gaz sancısına neden olabilir.

Psikolojik nedenleri: Bebeklerin her şeyi hissettiğinden sıkça söz ediyoruz. Bebeğiniz sizin yaşadığınız huzursuzluğu, stresi, kaygıyı hisseder ve bundan huzursuz olabilir. Bu durum da gaz sancısına neden olabilir.

Gaz sancısının belirtileri

  • Ağlamalar genellikle aynı saatlerde gerçekleşir. Bebekler bu durumlarda ayaklarını karnına çekerek ve ellerini yumruk yaparak ağlar. Genellikle karın bölgesi sert ve şiştir. Emme ihtiyacı duyarlar fakat kısa sürede sonra ağlayarak memeden ayrılırlar.

Bebeğinizin rahatlaması için öneriler

Bebeğinizi yumuşak bir battaniyeye sarabilirsiniz. Bu yöntem onda güven hissi uyandıracak ve yaşadığı huzursuzluğu azaltacaktır. Diğer yandan kucaklayıp sarılmanız da aranızda var olan güveli bağlanmadan dolayı ona kendini huzurlu hissettirecektir. Ninniler dinletin ya da, şarkı da söyleyebilirsiniz. Bunu yaparken kucağınızda ya da beşikte de sallayabilirsiniz.
Bebeğinize dokunmanız da onu rahatlatacaktır. Ona yumuşak hareketler masaj yapabilirsiniz. Özellikle karın bölgesine ılk yağ sürerek masaj yapmanız ona iyi gelecektir.  Masajdan sonra karnına ılık havlu yerleştirebilirsiniz. Bebek arabasında ya da kendi arabanıza bindirip gezdirebilirsiniz, dikkatini başka yöne çekmeyi sağlayarak onu rahatlatırsınız.

Gaz sancısını gidermek için yöntemler

  • Anne sütü ile beslenen bebekler, mama ile beslenen bebeklere göre daha az problem yaşar. Diğer yandan emzirirken bebeğinizin gaz yutmamasına dikkat edin.
  • Bebeğinizi emzirdikten ya da mama ile besledikten sonra mutlaka bebeğin gazı çıkarın.
  • Özellikle emzirme döneminde iseniz gaz oluşturan besinleri dikkatli tüketmelisiniz.
  • Gaz ağrısı sırasında panik yapmayın ve bebeğinizi kucağınızda gezdirerek ya da sallayarak sakinleştirmeye çalışın. Ayrıca süpürge makinesi, fön makinesi sesi gibi sesler bebeğin sakinleşmesine de yardımcı olacaktır.
  • Anne sütü ile beslenen ve 6 aylıktan küçük bebeğiniz için bazı zamanlar papatya ve rezene çayı kullanabilirsiniz.
  • Eğer bütün bunları denediyseniz ve hâlâ gaz problemi yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz.

 

Önceki yazı
Yenidoğan Uyku Düzeni
Sonraki yazı
Bebek Reflüsü