Yenidoğan Bakımı

Yenidoğan bakımı eğitimleri, anne hastaneden taburcu olmadan önce veriliyor. Fakat bu eğitimlere rağmen tek başına bebek bakma fikri anne için biraz da kaygı verici hale gelebiliyor. Bununla birlikte yenidoğan bakımı bazı zamanlar çok zorlu geçen bir süreç de değil. Yeni anneler, yenidoğan bakımını birkaç hafta içinde öğreniyorlar. Yine de yeni doğan bebek bakımı, yenidoğan bakımında bilinmesi gerekenler gibi konular merak edilen konularasında ilk sıralarda.

Bu soruların cevapları için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Yenidoğan bakımı konusunda ilk merak edilen konu beslenme. Yeni annelerimiz bebeğin yeterli beslenmesi konusunda endişe duyabiliyorlar.

  • Yenidoğan beslenmesi ilk zamanlar düzensiz olabiliyor. Bununla beraber bebek emmeyi her istediğinde emzirmelisiniz.
  • Emme süresi farklılık gösterebilen bebeğin geceleri emmek istemesi de oldukça normaldir. Bu durum 6 aya kadar sürebiliyor.
  • Yeni doğan bebeğinize su vermeyin.
  • Bebeğinizi farklı memelerden emzirin.
  • Yenidoğanlar günde yaklaşık 12 defa sizi emebilir.

 Yeni doğan bebeğin altı ne sıklıkta değiştirilmeli diye de anneler düşünebilir. Yenidoğanların ilk dışkısı yeşil – siyah renkli oluyor. Bu dışkının temizliği pamuk ve suyla ya da ılık suyun altında temizleyebilirsiniz.

  • Bebek ilk aylarında günde 6 – 8 kez dışkılayabilir.  Anne sütüyle beslenen bebeğin dışkısı yumuşaktır.
  • İlk haftalarda dışkı renginin yeşilimsi olması normaldir, bu renk sonraki aylarda altın sarısına döner.
  • Bebeğinizin sağlığı için altı sık değiştirmelisiniz. Çünkü günde 6 – 8 kere dışkılayan bebeğiniz, ayn zamanda günde 6 – 8 kere de idrar da yapabiliyor. Bebeğiniz altının kirli olduğunu ağlayarak belli edebilir.
  • Emzirme öncesi bebeğin altının temiz olması önemli. Altı kirli olan bebek huzursuz hissedeceği için yeterli beslenemeyebiliyor.

Yenidoğan Tırnak Kesimi

Yenidoğan tırnak bakımı bebeğinizin sağlığı için önemli.  Bakım, haftada bir el tırnakları, ayda bir ayak tırnakları olmak şeklinde yapmanız daha iyi olur. Banyo sonrasında, bebeğin karnı tok ve uykuluyken tırnak kesimi daha rahat olacaktır. Ayak tırnakların düz, el tırnaklarının ise yuvarlatılarak kesilmesi öneriliyor.

yenidoğan-bakımı-tirnak-kesimi

Yenidoğan Nasıl Yıkanır?

  • Yeni doğan bebeğin cildi hassas olduğu ve bağışıklığı da çok kuvvetli olmadığı için bebek her gün yıkanmamalı. Bez değişimi sırasında bölgesel temizlik yapılması yeterli.
  • Yeni doğan bebeğin göbek bakımı için diyebileceğimiz şeylerden biri ise göbek bağı düşene kadar bebeğin yıkanmasında göbek kuru tutulduğu sürece herhangi bir sakınca yok. Ayrıca banyo, bebek kordon bakımı konusunda da önemli. Bununla beraber göbeğin ıslanması, kordonun düşmesini geciktireceği için göbeğin yıkanması tavsiye edilmiyor.
  • Bebeğin ilk banyosunun göbek bağı düştükten bir gün sonra yapılması öneriliyor.
  • Yenidoğanı ilk ayında haftada 2 – 3 kere süngerle yıkayabilirsiniz.

Son ve en önemli konu ise yenidoğan gaz sancısı konusu. Gaz problemi, bebek 4 aylık olana kadar haftada 3 -4 gün, günde 3 saat kadar süren ağlama nöbetleri ile anlaşılıyor.  Aşırı ağlama, ayakların karna çekilmesi, gerinme, karın şişliği, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık ya da sık dışkılama gibi şeyler bebeğin gaz sancısı olduğunun göstergesidir. İlk ayların zor geçtiği bu dönemde gaz sancısı 4.ayın sonunda kendiliğinden geçebiliyor. Bitki çayları veya bitkisel kökenli ilaçlar öneriliyor. Gaz sancısı ebeveynlerin uykusu ve enerjisi için önemli olduğu gibi yenidoğan gece uykusu problemlerine de neden olur. Bu yüzden mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Ücretsiz gebe eğitimlerimiz için takvimimize göz atmayı unutmayınız.

Category: Emzirme, Genel
Önceki yazı
Anne Sütünü Artıran Besinler
Sonraki yazı
Sezaryen ile Doğum Hangi Haftada Olmalı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.