Tüp Bebeğe Dair Bilmeniz Gerekenler

Çok uzun zaman önce, “tüp bebek” olarak bilinen şeyi üreten gizemli bir kısırlık prosedürüydü. 1978’de İngiltere’de doğan Louise Brown, annesinin rahmi dışında dünyaya gelen ilk bebekti.

Spermin rahme yerleştirildiği ve gebe kalmanın normal olarak gerçekleştiği daha basit suni tohumlama işleminden farklı olarak tüp bebek, yumurtaları ve spermi vücudun dışında bir laboratuvarda birleştirmeyi içerir.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp Bebek (IVF) yaygın bir kısırlık tedavisidir. Önce yumurtalıklar “doğurganlık ilaçları” kullanılarak her biri bir yumurta olan birden fazla folikül geliştirmesi için uyarılır. Folikül sayısı ve büyümesinin yanı sıra kan hormonu seviyelerinin ultrasonla izlenmesi, tek bir enjeksiyonun yumurtaları ne zaman olgunlaştırdığını belirler. Daha sonra doğurganlık doktoru, kadın hafif anestezi altındayken yumurtalıkları küçük bir iğne kullanarak yumurtalıklardan alır ve özel bir laboratuarda sperm ile döller. Döllenme işlem tamamlandıktan sonra yumurtalar kültürlenir ve embriyolara dönüşür. Üç ila beş gün sonra, uzman embriyoları tekrar rahme yerleştirir.

Tüp Bebek Neden Yapılır?

Siz veya eşinizin sahip olması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle IVF kullanmayı düşünebilirsiniz:

  • Düşük sperm sayısı
  • Polikistik over sendromu sebebiyle ortaya çıkmış yumurtlama ile ilgili sorunlar
  • Fallop tüpleri ile ilgili sorunlar
  • Çiftlerden biri sterilize edildiyse
  • Endometriozis
  • Kalıtsal genetik problemleri çocuklara geçirmekten kaçınma isteği

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebekten önce, cerrahi onarım gerektiren herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için rahim ve fallop tüplerinizi değerlendirirsiniz. Tetikleyici iğneyi aldıktan otuz dört ila otuz altı saat sonra, yumurtalar yumurtlamadan önce yumurtalıklarınızdaki foliküllerden yumurtaları çıkarmak için cerrahi bir prosedüre sahip olacaksınız. Yumurtalar laboratuvara geldiği zaman uzmanlar olgunluk ve kaliteyi belirlemek amacıyla inceleme yaparlar. Embriyo transferi yapılır. Embriyo transferinden yaklaşık 12 gün sonra kanda gebelik testi yaptıracaksınız.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek döngüsü sırasında kullanılan yaygın laboratuvar teknikleri şunlardır:

Yumurta Alma: Bir doktorun yumurtalık foliküllerinden yumurta aldığı hafif anestezi kullanan küçük bir cerrahi prosedür.

Donör Tohumlama: Bir jinekolog, spermi doğrudan vajinanın içine servikste veya uterusun içine yerleştirir (İntrauterin Tohumlama veya IUI olarak adlandırılır). Donör tohumlama önceleri Suni Tohumlama olarak isimlendiriliyordu.

Embriyo Gelişimi: Sperm yumurtayı başarılı bir şekilde döllediğinde bir embriyo oluşur ve büyümeye başlar.

İntra-Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI): Döllenmeyi tetiklemek için bir yumurtaya tek bir sperm enjekte edilir.

Yardımlı Kuluçka: Embriyonun rahim zarına (endometriyum) yerleşme şansını artırmak için embriyo üzerinde bir lazer veya kimyasal solüsyon kullanılır.

Embriyo Transferi: Döllenmiş yumurtalar (embriyolar) serviks yoluyla kadının rahmine geri yerleştirilir.

Uygulama: Embriyolar rahme yerleştirildikten sonra, embriyonun rahmin iç tabakası olan endometriuma tutunması için karmaşık bir süreçten geçmesi gerekir.

Embriyo Dondurma: Bir embriyo çok soğuk sıcaklıklarda dondurulur. Korunan embriyolar ileride kullanılmak üzere kullanılabilir.

Category: Hamilelik
Önceki yazı
Hamilelikte Karın Çizgisi Neden Olur, Geçici mi?
Sonraki yazı
Yenidoğan Bebek Bezi Tavsiyelerimiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.