Süper anne sendromunu daha önce hiç duymuş muydunuz? Süper anne sendromu özellikle günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kendini gösteriyor. Peki süper anne sendromu ne?
Hamilelikten itibaren anneler, toplum tarafından nasıl bir anne olmaları gerektiğine dair bazı dayatmalarla karşı karşıya kalabiliyor. Hamilelik sürecinde belirtilen fikirler doğum sonrasında da devam ediyor. Bu da ister istemez anneler üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu dayatmalarla karşı karşıya kalan anne, özellikle ilk kez anne olacaksa bundan daha fazla etkilenebiliyor. Bunun yanında özellikle medyada kendine bakan, daima fit görünen, hem ev işlerini yapıp hem de kariyer yapan, çocuğuna ayırdığı vaktin yanında kendine vakit ayıran kadın algısı, anneler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor.
Anneler kendini pek çok bakımdan yetersiz hissediyor. Saydığımız durumların birkaçını ya da hepsini yapmadığı daha doğru şekilde ifade etmek gerekirse yapamadığı için kendini suçluyor. Bu durumda kendisine psikolojik açıdan zarar veriyor. Buraya kadar bahsettiğimiz her şey süper anne sendromunun diğer bir adıyla zararlı anne sendromunun aslında ne demek olduğuydu. Süper anne sendromunun detaylarına geçmeden önce şunu söylemek istiyoruz; her anne kendi sürecini farklı şekilde yaşar. Koşullar, konfor alanları, sorumluluklar birbirinden farklı olduğu için dolaysıyla yaşadığınız annelik serüveni de farklıdır. Bu yüzden bir şeyleri diğer anneler gibi yapmıyor ya da yapamıyor olmanız sizi yetersiz hissettirmemeli.
Peki süper anne sendromunun belirtileri neler? Hadi gelin detaylara beraber bakalım.
Süper Anne Sendromunun Belirtileri
Süper anne sendromunun belirtileri ararsında ilk olarak kariyerinde mükemmel olamaya çalışmak var. Bunu daha sonrasında da ev işlerinde mükemmel olmak geliyor. Bu mükemmel olma ve her şeyin en iyisini yapmayalım düşüncesi oldukça yıpratıcı bir düşünce. Her konuda mükemmel olamayacağımız gibi her şeyin en iyisini yapmak da zorunda değiliz. Bazı zamanlar hayat yoğun bir telaştan ibaret ve durup kendimizi dinlememiz gerekiyor. Bunun dışında çocuk eğitiminde ve bakımında bir numara olmaya çalışmak, eşinden destek beklememek gibi durumlarda belirtiler arasındadır. Diğer bir belirti der itiraz etmek istediğinde en büyük baskıyı eşinden ya da kendi cinsinden görür.
Çocuklarıyla az vakit geçirdiği ya da ilgilendiğini düşünerek kendini suçlamaya başlar. Sağlıksız bir çocuk yetiştireceği endişesiyle karşı karşıya kalır. Bunun icin endişenlemeyin. Daha öncesinden bebeğinizle aranızda kuracağınız güvenli bağ bu durumun önüne geçecektir. Güvenli bağ kurmak nedir diye düşünüyorsanız “Anne Bebek Arasında Güvenli Bağlanma” başlıklı yazımıza tıklayarak bu konuya dair detayları öğrenebilirsiniz.
Çocuklarıyla az vakit geçirdiği ya da ilgilendiğini düşünerek kendini suçlamaya başlar. Sağlıksız bir çocuk yetiştireceği endişesiyle karşı karşıya kalır. Bunun icin endişenlemeyin. Daha öncesinden bebeğinizle aranızda kuracağınız güvenli bağ bu durumun önüne geçecektir. Güvenli bağ kurmak nedir diye düşünüyorsanız “Anne Bebek Arasında Güvenli Bağ” başlıklı yazımıza tıklayarak bu konuya dair detayları öğrenebilirsiniz. Süper anne sendromuna yakalanan anneler kendilerini daha çok göstermeye daha çok çalışmaya başlar.
Süper Anne Sendromuyla Nasıl Baş Edebilirsiniz?
Hayatınızı belli bir denge içerisinde yaşamaya özen gösterin. Ev içerisinde belli iş bölümleri yaparak bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Hayatta hiçbir şey tam olmaz o yüzden bunu istemekten vazgeçmeniz gerekiyor. Birileri ile kendinizinizi kıyaslamanızda yorucu bir süreç. Kendinizi diğer anneler ile kıyaslamayın. Dinlemenin sizin de hakkınız olduğunu unutmayın. Dinlenin ve bundan çekinmeyin. Bu saydıklarımızın arasında en önemlisi ise şu; süper anne sendromu sizin tercihiniz değil, mutlaka doktorunuza başvurun ve bu konuda profesyonel destek alın.