Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, 1980’lerde başlayarak 30 yıllık dönem içerisinde kullanımı artan, deneyimli doktor ve ebelerle sürecin yönetilmesi durumunda güvenli olan doğum yöntemlerinden birisidir. Doğum, gebeler için özel olarak hazırlanmış, içerisine sıcak su konulmuş küvet içerisinde gerçekleşmektedir. Michel Odent suda doğum yöntemine odaklanarak hekimlerden birisi olmuştur. Öncü olan ülkelerden biri ise İngiltere’dir. Hastanelerde bulunan suda doğum ünitelerinin yaygınlığı göze çarpmaktadır. 

 

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, doğum süreci için özel olarak tasarlanmış içi 37 derece sıcaklıkta su ile doldurulmuş küvetin içerisinde doğumun gerçekleştiği doğum yöntemlerindendir. Suda doğumun en avantajlı yanı suyun en temel işlevi olan kaldırma kuvvetinden yararlanıyor olunmasıdır.  Böylece gebenin vücut ağırlığının hareketlerini kısıtlaması azalmakta ve kan dolaşımı olumlu etkilenmektedir. Gebenin bu süreçte stres seviyesi azalır, kasları gevşer, kaygısı ve doğum sancısı azalır. 

 

Bebek açısından bakıldığında ise 9 aylık süreç içerisinde anne karnında su ile temas eden bebeğin dünyaya gelirken de su içerisinde olmasının adaptasyon açısından daha faydalı olduğu düşünülür. Araştırmalara göre bu yöntem ile dünyaya gelen bebeklerin sezaryen doğum yöntemiyle dünyaya gelen bebeklere göre daha sakin oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. 

 

Suda Doğumun Faydaları Nelerdir?

Suda doğumun avantajlarını hem bebek için hem anne için ayrı olarak değerlendirmek daha yararlıdır.

Suda Doğumun Bebek için Faydaları:

  • Bebek, annesinin amniyo kesesindeki su dolu ortamdan tekrar ılık bir su havuzuna geçtikten sonra annesinin koynuna geçiş yaptığı için kaygı ve panik hissi yerine daha güvenli olduğu hissiyatı ile dünyaya gelir. 
  • Suda doğumla karşılaştırılabilecek diğer yöntemlerde kullanılan dış müdahaleler nedeniyle bebeğin yaşayabileceği yan etkiler suda doğum yöntemiyle minimize edilmiş olunacaktır.
  • Kullanılan yöntem nedeniyle bebeğin kafatası ve beynine zarar gelme ihtimali daha düşüktür.

Suda Doğumun Anne için Faydaları:

  • Doğum sancıları daha hafiftir.
  • İlaç/analjezi kullanımı daha azdır.
  • Doğumu hızlandırma olasılığı vardır.
  • Endorfin ve serotonini artırdığı için anne adayının psikolojik olarak daha olumlu bir şekilde doğum yapmasını sağlar.
  • Sezaryen oranları düşürür.

Doğum yöntemleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için “Doğum Şekilleri Nelerdir? / Kaç Tanedir? isimli blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Category: Doğum
Önceki yazı
Emzirme Süresi Ne Kadar Olmalı?
Sonraki yazı
Hamilelere Yönelik Detoks Önerileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.