Meditasyon, derin düşünme anlamına gelen Latince “meditatio” kelimesinden gelir. İnsanların iç huzuru ve farklı bilinç hallerini elde etmelerini ve kendi varoluş hallerine ulaşmalarını sağlayan psikolojik kontrol teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanmaktadır. Bu bir inanç ya da dini ritüel değildir; bedeni, ruhu ve zihni iyileştirmenin bir yöntemi olarak kabul edilir. Genellikle sessiz, sakin bir ortamda; bilincin bulanık olduğu bir durumda yapıldığı düşünülse de, bilinç tamamen açıkken yapılan meditasyon türleri de vardır. Meditasyonda amaç; zihne odaklanmak, varlığı hissetmek ve zihni anlamak ve bunun sonucunda iç huzura ve sakinliğe ulaşmaktır. Bu yüzden hamilelikte meditasyon yapmak size yararlı gelebilir.
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Meditasyonu bir rehber eşliğinde de evde tek başınıza da yapabilirsiniz. Akıllı telefonunuza meditasyon talimatları sağlayan bir uygulama indirebilir ve aşağıda anlatıldığı biçimde meditasyonları yapabilirsiniz:
Meditasyon genellikle dik oturarak yapılır. Ancak özellikle gebeliğin son üç ayında böyle oturmak mümkün olmayabilir. Kendinize uygun bir pozisyon bulunuz. Karnınızın altına ve bacaklarınızın arasına uzun bir yastık koyarak destek almaya çalışabilir ve vücudunuzu rahatsız etmeden sağ veya sol tarafınıza uzanmaya çalışabilirsiniz.
Gözlerinizi kapatın ve burnunuzdan nefes alınız. Göğsünüz genişleyene kadar uzun, derin nefes almaya devam edin.
Meditasyonda kendinize söyleyebileceğiniz bir cümle veya mantra oluşturabilirsiniz. Meditasyonunuzda tekrarladığınız kelimeler bilincinize nüfuz edecek ve kelimenin güçlü anlamını özümsemenizi sağlayacaktır. Hamilelik sırasında ihtiyaçlarınızı karşılayan bir mantra seçmeye çalışabilirsiniz.
Hamilelikte Meditasyon Yapmanın Faydaları
Stres Seviyenizi Düşürür:
Hamilelik süreci ve bebeğin doğumuyla ilgili sorunlar bazen bir stres kaynağı olabilir. Hamilelik sırasında düzenli olarak yoga ve meditasyon yapmak, kaygılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Stres seviyesi ne kadar düşükse, doğum sırasında yaşayacağınız stres az ve dolayısıyla rahat olur.
Depresyon Riskini Düşürür:
Depresyona yatkınsanız ve doktorunuz hamilelik sırasında ilaç almanızı önermiyorsa, kendinizi rahatlatmanın başka bir yolunu bulmak faydalı olabilir. Depresyonla ilişkili kaygıyı azaltmanın en etkili yolu meditasyon yapmaktır. Depresyonu hafifleterek anksiyeteden kurtulmak, bebeğinizle daha kolay bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.
Doğum Korkularını Azaltır:
Doğum olayına pozitif bakmak bu süreci kolaylaştıracaktır. Hamilelik sırasında meditasyon yapmak doğum sancısını hafifletmez. Ama acıyı algılama şeklinizi değiştirir. Kasılmaların yükselip zirveye ulaştıktan sonra alçalan dalgalar olduğunu kabul etmek, doğum anını sosyal kabullerin ötesine taşıyacaktır. Hamilelik sırasında meditasyon yaparak da bu görüşü elde edebilirsiniz.
Uyku Kalitesini Yükseltir:
Bebek doğmadan önce yeterince uyumak ve vücut için enerji biriktirmek önemlidir. Ancak hamilelik sırasında sık idrara çıkma ve doğru yatış pozisyonunu bulamama gibi etkenler nedeniyle hamile kadınların uyku kalitesi hamilelik sırasında düşebilir. Meditasyon, ihtiyacınız olan sağlıklı uykuyu almanıza yardımcı olabilir. Hamileliğinizi stresten ve endişeden arındırmak ve vücudunuzun ihtiyaçlarını dinlemek, doğum sonrası dönemin ritmine uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Hamilelikte meditasyon yaparak aynı zamanda iç huzuru sağlamak bebeği olumlu yönde etkileyecektir.
Anne-Bebek Bağını Kurmaya Yardımcı Olur:
Bebeğinizle iletişim kurma şekliniz sadece sizin tercihlerinize bağlıdır. Şayet karnınıza şarkı söylemek veya konuşmak garip geliyorsa meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Nefes alın ve nefes verin ve gözlerinizi kapatın. Çocuğunuzu hayal edin ve onu ne kadar sevdiğinizi söyleyin. Bu sayede bebeğinizle derin bir bağ kurabilir ve doğumdan sonra onunla olan bu bağı daha kolay geliştirebilirsiniz.