Hamilelikte Kaygı Bozukluğu 

hamilelikte kaygı bozukluğu

Her kadının yaşadığı belirli dönemler zorlu, stresli ve kaygılı zamanlardan geçer. Bu dönemlerden biri de hamilelik dönemidir. Hamilelik sürecinde beslenmenin önemli olduğu kadar anne adayının ruhsal sağlığı da çok önemlidir. Anne adayının ruhsal sağlığını etkileyen ve birçok kadında görülen sorunlardan biri de kaygı bozukluğudur. Hamilelikte kaygı bozukluğu anne adayı ve bebek sağlığı için önemlidir. Peki, kaygı bozukluğu nedir?

 Kaygı bozukluğu kişiden kişiye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Eğer geçmişte bebeğinizi kaybettiyseniz ya da buna benzer travmatik bir olay yaşadıysanız bebeği kaybetme korkusu yaşamanız çok yüksek ihtimaldir ya da düşük ve ölü doğum gibi sorunların olacağının kaygısını yaşayabilirsiniz. Doğum haberini aldığınız andan itibaren bazı konularda kaygılar başlar, sizin bu kaygıları en aza düşürmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde hem bebeğe hem de size zarar verebilir. Doğum sonrası dönemde takıntı hastalığı yaşamınızda ihtimalidir. Bazı konularda kaygı yaşamanız normaldir. Fakat bu kaygılar artar ve sizi fazlasıyla düşündürürse ve yaşam kalitenizi etkilerse rahatsız edici hale gelir ve korkutucu olabilir.

 Hamilelikte Kaygıya Neden Olan Durumlar

 Hamilelikte kaygı bozukluğu olmasının nedeni kişiden kişiye göre farklılık sağlayabilir. Bazı anne adaylarının geçmişte yaşadığı travmatik bir olay hamilelikte kaygı bozukluğuna neden olabilir. Eğer ilk hamileliğiniz değilse kaygı bozukluğuna yakalanmanız daha düşük bir ihtimaldir. Çünkü daha önceden tecrübelisinizdir kaygı bozukluğunu etkileyen bazı faktörler travmatik çocukluk, bazı yetişkinlik deneyimleri, insanlar ile olan ilişkilerinizde yaşadığınız olaylar, diğer ekonomik durumunuz ve çevresel faktörlerinizdir. Ayrıca alışkanlıklarınız ve daha önce yaşadığınız olaylardan öğrendiğiniz davranışlara da bağlıdır.

 Kaygı Anne Adayını Nasıl Etkiler?

 Korku, gerilim, endişe, hüzün, mutsuzluk ve stres gibi duygusal etkiler ile sizi etkilemeye çalışır. Davranışlarınıza olan etkisi genellikle yerinde duramama, acele etme ve kaçınmadır. Farklı ve kötü düşünceler ile de sizi ele geçirmeye çalışır ve kas gerginliği, nefes alamama, çarpıntı, titreme, terleme ve üşüme gibi fiziksel tepkiler ile size zarar verir. İnsani ilişkilerinizde de sizi etkiler ve zorlar.

 Hamilelikte Kaygı Bozukluğu İçin Ne Yapılabilir? 

 Kaygı bozukluğu ile baş etmek ve yenmek düşünüldüğü kadar zor değildir. Küçük müdahalelerle hafifletilebilir ve yok edebilir. Öncelikle bedeninizin size verdiği tepkileri dinleyin ve anlamaya çalışın. Vücudunuzdaki alın bölgeniz, omuzlarınız ve çeneniz gibi belirli bölgeleri rahatlatın. Nefes egzersizleri yapın, her gün düzenli bir şekilde yavaş yavaş nefes alıp verin. Hareketlerinizi ve konuşmanızı biraz daha yavaşlatın ve daha rahatlamak için sevdikleriniz, arkadaşlarınız ve aileniz ile bir araya gelip zaman geçirin.

Önceki yazı
Hamilelik Süreci İçinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Sonraki yazı
Hamilelikte Meditasyonun Önemi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.