Gebelikte, anne adayları 9 ay boyunca yeni ve farklı bir yaşam düzenine geçiş yapmaktadır. Bu dönemde tüm hayatları değişmektedir. Özellikle anne adaylarının beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerekmektedir. Bunun nedeni anne adaylarının yediği ve içtiği her şeyin bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için son derece önemli olmasıdır. Daha sağlıklı, az ve sık beslenmek ve bunun yanı sıra bu dönemde faydası olmayacak aksine zararlı olacak gıdalardan uzak durmalıdırlar. Bu yüzden hamilelikte beslenme / gebelikte beslenme çok önemli bir konudur. Aşağıda hamilelikte neler yenmemeli, hamileliğin ilk aylarında neler yenmemeli, nelerden uzak durulmalı öğreneceksiniz…
1) Fazla Miktarda Kafein
Kafein; başta çay, kahve, çikolata ve kola gibi günlük hayatta fazlaca tüketilen gıdalarda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kafein; alerji ve grip ilaçlarında, bazı diyet ilaçlarında ve ağrı kesicilerin içeriğinde de yer almaktadır. Oldukça güçlü bir etkiye sahip olan kafein, hamilelikte beslenme listelerinde önerilmez.. Her ne kadar tamamen yasaklanmasa da fazla dozda kafein kullanımı bebeğin büyümesini ve gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebep ile hamilelik boyunca içeriğinde kafein olan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmanız faydalı olacaktır. Su içmek her zaman önceliğiniz olmalıdır.
2) Konserve Gıdalar
Hamilelikte ne yenmez sorusuna bir diğer cevabımız konserve gıdalardır. Konserve olarak satılan gıdalar uzun ömürlü olması için paketlenmiş aşamasında bazı işlemlerden geçer. Böylece daha uzun süre saklanır ancak teneke kutular ile konserve olmuş gıdalar da genellikle fetal endokrin aktiviteyi olumsuz yönde etkileyen Bisfenol A (BPA) bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kalaylanmış yiyecekler de uzun raf ömürlerine sahip olabilmesi için yaşlı ve zararlı bakteriler kullanılabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı hamilelik boyunca taze olan besinleri tercih etmenizde fayda var.
3) Az Pişmiş Yumurta
Hamilelikte beslenme listesi içinde tüketilmesi tavsiye edilmeyen gıdaların başında az pişmiş yumurta geliyor. Bunun sebebi az pişmiş yumurtanın içeriğinde salmonella ismi verilen bakteriler bulunmasıdır. Bu da farklı bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu bakteri, gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı; rafadan yumurta, az pişmiş ve yağda pişmiş yumurta tüketimine bir müddet vermeniz faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra çiğ yumurta ile yapılan krema, mayonez ve dondurma gibi yiyecekleri de hamilelik boyunca tüketmemeniz faydalı olacaktır.
4) Pastörize Edilmemiş Süt ve Süt Ürünleri
Gebelikte beslenme listesi içinde süt ve süt ürünleri tüketmek kalsiyumu desteklediği için oldukça faydalı ve gereklidir. Ancak süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmiş olması son derece önemlidir. Pastörize edilmemiş peynir, süt, küflü ya da yumuşak peynirlerin içeriğinde bazı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler hamilelikte hassaslaşan bünyenize iyi gelmeyebilir ve gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bunların yanı sıra bu ürünlerde yer alan listeriosis maddesi ciddi anlamda sağlık problemlerine ve düşük riskine neden olabilir.