Anne ve baba adaylarının aklında tatlı ve eğlenceli anılar bırakan aşerme, hamilelik sürecinin halk arasında da bilinen en yaygın özelliklerinden biridir. Hamilelik döneminde anne adayının iştahı ile ilgi yapılan çalışmalar; kadınların ortalama %70’inin hamilelikte canının bir besini aşırı miktarda istediğini başka bir deyişle aşerdiğini ya da bir besinden aşırı miktarda tiksindiğini ortaya koyuyor. Yaygın kanı bunun hormonlar ile alakalı bir durum olması.
Hamilelik döneminde hormonların da etkisi ile anne adaylarında hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan birtakım farklılıklar oluşmaktadır. Birdenbire bir yiyeceğin kokusunu ya da tadını hatırlayıp onu yeme isteği, hamilelikte ‘aşerme’ olarak açıklanır. Yani eğer gecenin bir yarısı canınız aniden karpuz çekiyorsa ya da sabahın köründe uyanır uyanmaz damağınızda şerbetli fıstıklı bir tat varsa ve baklava yemek istiyorsanız aşermeye başlamışsınız demektir.
Aşermenin Sebepleri Nelerdir?
Uzmanlara göre aşermenin birincil sebebi, gebelik sürecinde hormonal dengenin değişmesidir. İkinci sebep ise gebelikte sürekli gerçekleşen hücre oluşumudur. Karnınızdaki miniğin ihtiyaç duyduğu maddeleri sizin vücudunuzdan alması dolayısıyla karaciğer ve beyne giden sinyaller aşermeye neden olur.
Vücutta meydana gelen eksiklikler de aşermenin nedenlerindendir. Tuzlu besinler aşermenin sodyum eksikliği, tatlı yiyecekler aşermenin kan şekeri düşüklüğü, çikolatanın mutluluk hormonunu aktif hale getirmesi nedeniyle vazgeçilememesi bu sebepledir. Elbette tüm bunların yanı sıra, eşin ilgisini yeniden kazanma ve isteklerini yaptırma arzusu gibi psikolojik etmenler de aşermeye sebebiyet verebilmektedir.
Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?
Her hamilelikte mutlaka aşerme olacak diye bir şey yoktur. Bazı hamileliklerde hiç aşerme olmayadabilir. Tam anlamıyla aşermeden söz edebilmek için gebeliğin 6. ve 7. haftası çok önemlidir. Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder.
Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir. Fakat anne adayının hormonal özelliklerine göre gebeliğin son dönemine kadar da aşermenin görüldüğü hamileler vardır.
Hamilelikte Aşerme Kontrol Altına Alınabilir mi?
Aşerme anne ve baba adayları için tatlı bir istek olarak görülse de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çok fazla aşeren ve aşerdiği her besini çokça tüketen hamilelerde aşermeyi kontrol altına almak gerekir. Çünkü bir aşerme kontrol altına alınmazsa çok gıda tüketimine ve kilo artışına sebep olabilir. Bu da hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehdit eder.
Aşermeyi kontrol altında tutabilmenin ilk ve en önemli şartı hekim muayenesidir. Aşerme hormon eksikliklerinde de meydana geleceği için kan tahlili yaptırılarak, neden aşerdiğinizi anlayıp eksik vitaminlerinizi doğal yollardan tamamlayabilirsiniz.
Beslenmeye dikkat edilmesi gerekse de hamilelikte asla atlanmaması gerek öğün kahvaltıdır. Uzun süre aç kalan hamilelerde, kan şekeri düştüğü için şekere duyulan ihtiyaç aratacak ve bünye tatlı aşermeye başlayacaktır. Güne tatlı ile başlamak sağlıksız ve dengesiz bir beslenme şekli olacağı için her gün güne kahvaltı yaparak başlanmalıdır. Eğer yeterli miktarda besin alarak güne başlarsanız, enerjinizi koruyup zinde kalır ve aşerme gereksinimi duymazsınız. Öğünlerinizi az az ve sık sık olarak düzenlemeniz de aşerme duygunuzun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Aşerme Bebeğin Cinsiyetini Belli Eder Mi?
Halk arasında kalıplaşmış “ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi” deyimi olsa da bunun eski bir batıl inanç olduğunu ve artık sadece geleneksel bir motif olarak yaklaşmak gerektiğini unutmamalıyız.
Bebeğin cinsiyet tahmini ile ilgi olarak https://gebeegitimi.com/cinsiyet-tahmini-mumkun-mudur/ blog yazımıza göz atabilirsiniz.