Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir tip 2 diyabet formu. Bu durum, hamilelik sırasında vücutta meydana gelen hormon değişiklikleri nedeniyle, insülin direncini arttıran ve bu nedenle de insülin üretimini artıran bir durum. Gestasyonel diyabet, genellikle ilk kez hamilelik sırasında ortaya çıkar. Ancak hamilelik sonrasında normale döner. Bununla birlikte gelecekte tip 2 diyabet riskini arttırabileceği için takip edilmesi önemli.

Gestasyonel diyabet, gebe kadınlarda gebelik sırasında ortaya çıkan ve normal şeker seviyelerine dönüştükten sonra kaybolan bir tür diyabet. Diğer bir ifadeyle en sık görülen şeker hastalığı. Bu durum, gebelik sırasında plasenta tarafından üretilen hormonların vücuttaki insulin seviyesini etkilemesine neden oluyor. Aynı zamanda ve kandaki şeker seviyesinin yükselmesine de neden olan bir durum.

Diyabetin Nedenleri Ne?

  1. Eğer aile öyküsünde diyabet olması, beklenen doğum kilosu çok yüksek veya düşük olması durumlarında gestasyonel diyabet daha sık görülüyor.
  2. 35 yaşın üzerinde olan gebe kadınların diyabet riski daha yüksek.
  3.  Önceki gebeliklerde gestasyonel diyabet yaşanmışsa, tekrar gebelikte risk daha yüksek.
  4. Önceki bebeğin doğum kilosu 4.5 kg veya daha fazlaysa, tekrar gebelikte diyabet riski daha yüksek.
  5.  Özellikle obezite, hipertansiyon, veya PCOS (Polikistik Over Sendromu) gibi sağlık sorunları olan gebe kadınların gestasyonel diyabet riski daha yüksek.

Tedavi Yöntemleri Neler?

Düzenli ve doğru beslenme

Günlük kalori ihtiyacına uygun bir diyet planı oluşturmalı. Düzenli olarak yemek tüketilmesi önemli. Öğünlerde karbonhidratları düşük miktarda tüketmek, proteinleri ve yağları orta seviyede tüketmek gerekiyor.

Egzersiz

Egzersiz, vücuttaki glikozun etkili bir şekilde kullanılmasını ve vücuttaki şeker seviyesinin dengede tutulmasını sağlar. Haftada en az 3 gün düzenli olarak yapılacak egzersizler, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

İnsülin ve diğer ilaçların kullanımı

Gestasyonel diyabetiklerin bazılarında insülin veya diğer glikoz şekerini düşürücü ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Bu ilaçlar, vücuttaki glikoz seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı oluyor. Bebeğin gelişimi için gerekli olan nutrientlerin vücut tarafından daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Düzenli kontroller

Gebelik sırasında sık sık doktorları tarafından takip edilmeleri gerekiyor. Bu kontrollerde kan şekeri, tansiyon, kilo ve bebeğin büyüme hızı gibi ölçümler yapılıyor ve gerekli tedavi önlemleri alınıyor.

Stres yönetimi

Stres konusunda bilinçli olmaları, vücuttaki glikoz seviyesinin dengede tutulmasını kolaylaştırabilir. Bunun için yararlı olabilecek yöntemler arasında meditasyon, yoga, düzenli egzersizler gibi yöntemler var.

Önceki yazı
Mol Gebelik Nedir?
Sonraki yazı
Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Eti Kanamaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.