Gebe olan bir birey gebelik süresinde normale göre çok daha dikkat etmelidir. Bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Anne ne kadar sağlıklı olursa ve beslenmesine ne kadar dikkat ederse bebek o kadar sağlıklı ve sorunsuz dünyaya gelir. Gebelikte bebek için beslenme o kadar önemlidir ki yeterli ya da doğru beslenilmezse erken doğum, ölü doğum, zihinsel veya bedensel özürler meydana gelebilir. Gebelik sürecinde anne kendini fazla yormamalı, üzüntü, stres ve sinir gibi bebek için zararlı olabilecek duyguları bastırmalı, ağır şeyler kaldırmaktan ve ağır sporlar yapmaktan kaçınmalı ve doğru beslenmeye çok dikkat etmelidir. Anne adayı gebelikte meditasyon, egzersiz ya da hafif sporları doktor gözetimi altında yapabilir.
Gebelikte Beslenme Programı Nasıl Hazırlanır?
Her anne adayının beslenme programı aynı değildir. Öncelikle anne adayının boyuna, yaşına ve bununla beraber yeme alışkanlıklarına göre beslenme programı hazırlanır. Hamilelik sürecinde kilo kontrolü çok önemlidir. Bu kilo kontrolü de beslenme programı ile sağlanır. Sağlıklı bir anne adayı ortalama 7 ile 12 kilo arasında kilo alabilir. Çok fazla kilo almak hem bebek için hem de anne için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle anne adayı için beslenme programı çok etkilidir. Anne adayı bebeğin gelişimi için yeterli şekilde protein, karbonhidrat ve yağ almalıdır, şeker tüketimi ise en az da indirilmelidir. Özellikle gebelik süreci boyunca annenin doğal ve organik beslenmesi de bebek için önemlidir.
Anne Adayının Günlük Olarak Alması Gereken Besinler
-Süt ve süt ürünleri
-Et, balık ve tavuk gibi beyaz ve kırmızı et çeşitleri
-Yumurta
-Kuru baklagiller
-Mevsimine göre taze sebze
-Mevsimine göre meyve
-Ayçiçek yağı ve zeytinyağı
-Yağ içeren tohumlar badem fındık ceviz ve yer fıstığı
Gebelikte Kesinlikle Uzak Durulması Gereken Besinler
Hamilelik sürecinde uzak durulması gereken, uzak durulmadığı taktirde bebek ve anne için zararlı olan besinler vardır. Normalde ne kadar sevseniz de hamilelik sürecinde kesinlikle uzak durmalısınız. İşte hamilelik sürecinde uzak durulması gereken besinler.
Gebelikte Beslenme: Az Pişmiş Et Çeşitleri
Et yeterince pişirilmeyince bakteri ve parazit oluşabilir. Bu parazit ve bakteriler de enfeksiyonlara neden olur. Bu basit gibi görünen olay ise bebeği yüksek oranda etkileyerek ölü doğuma kadar olumsuz sonuç doğurabilir. Hamilelikte et tüketilmesi gereken bir besindir fakat iyice pişirilmesi gerekir.
Kafein İçerikli İçecekler
İçerisinde yüksek miktarda kafein bulunan içecekler bebeğin fetal gelişimini yavaşlatabilir. Çay ve kahve gibi kafein ağırlıklı içeceklere düşkünseniz hamilelik sürecinde en aza indirmelisiniz.