Gebelikte Lifli Gıdaların Tüketimi

Gebelikte lifli gıdaların tüketimi nasıl olmalı?

Gebelik döneminde beslenmenin önemini hepimiz biliyoruz. Peki lifli gıdaların tüketimine dair neler biliyoruz? Hamilelikte beslenme kadar nasıl beslendiğiniz ve hangi gıdaları da tükettiğiniz oldukça önemli. Gebelikte lifli gıda tüketimi, bağışıklık sisteminiz için de büyük önem taşır. Biz de bu yazımızda hamilelikte lifli gıdaların tüketiminin öneminden ve hangi lifli gıdaları tüketmeniz gerektiğinden bahsetmek istiyoruz.

Gebelikte Lifli Gıdaları Tüketmek Neden Önemli?

Genellikle gebelikte beslenmeye dair önem hemen herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak söylenen bir durum. Bundan dolayı yazımızın detaylarına geçmeden önce bu konuya dair detaylı bilgi almak isterseniz “Hamilelikte Beslenme” başlıklı yazımıza tıklayarak bütün detayları öğrenebilirsiniz.

Lifli gıdaların adını son zamanlarda duyuyoruz ve “mutlaka tüketmelisiniz” kategorisine giren bir besin grubu olarak da sürekli karşımıza çıkıyor. Peki özellikle hamilelikte lifli gıdaların tüketimi neden bu kadar önemli?

Gebelik döneminde sindirim sisteminiz yavaşlar ve dolayısıyla pek çok sindirim problemiyle de karşı karşıya kalırsınız. Tam bu noktada lifli gıdalar devreye giriyor. Lifli gıdalar, sindirim sisteminiz üzerinde büyük etkilere sahip. Kilo verme, kabızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi pek çok sorunu önlüyor.  Besinsel liflerin pek çoğunda prebiyotik etkisi bulunur. Prebiyotik ise kolonda bulunan, sağlığımız için oldukça yararlı mikroorganizmaların gelişimini destekleyen besin bileşenleridir.  Bununla birlikte çözülebilen lifler ve çözülmeyen lifler olarak iki çeşit lif bulunur.

Çözülebilen Lifli Besinler Neler?

Bu lifler bağırsaklarda çözülür, bağırsaklar tarafından emilerek jel kıvamını alır. Tam tahıllar, çözülebilen lifli gıdalardır. Ayrıca meyve olarak armut, kuru erik, şeftali, muz da bu kategoriye girer.Bununla beraber sebze olarak da brüksel lahanası, havuç, brokoli gibi sebzeler de bu kategoriye girenler arasında.

Çözülmeyen Lifli Besinler Neler?

Bu lifler ise sindirim sisteminden geçerek kendini dışarı atar. Bununla beraber bu kategoriye giren meyveler kabuklu ve çekirdekli meyvelerdir. Ayrıca sebze olarak da bu kategoriye girenler arasında şalgam, pancar, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler ve salatalık var.

Hamilelikte Lifli Gıdaların Tüketimi Nasıl Olmalı?

Lifli gıdaların tüketimi,  kolon kanseri riskini de azaltmaya yardımcı oluyor. Günlük ortalama olarak 25-35 gram lif tüketimi yapmanız gerekiyor. Belirtmemizde de fayda var, her şeyin olduğu gibi lif tüketiminin fazlası da zararlı. Günlük olarak tüketmeniz gereken miktardan fazla tüketirseniz ishal  ya da şişkinlikle karşı karşıya kalma ihtimaliniz çok yüksek. 

Tüketebileceğiniz Lifli Gıdalar

Yulaf, buğday ve arpa gibi tahılları daha sık tüketebilirsiniz. Ayrıca baklagiller de lif açısından zengin kaynaklar. Baklagilleri de günlük miktarı aşmayacak şekilde tüketmeniz sağlınız için faydalı olacaktır.  Eğer yapabiliyorsanız baklagilleri de buharda haşlayarak tüketebilirsiniz. Bu sayede besin değerlerini de kaybetmeyeceklerdir.  Meyve olarak da portakal, elma armut gibi besinlere ağırlık verebilirsiniz.

Bütün bu anlattıklarımızın yanında her zaman söylediğimiz gibi mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun size vereceği öneriler doğrultusunda ilerlemelisiniz. Bu sayede hamilelik süreciniz çok daha rahat ve sağlıklı geçecektir. 

Önceki yazı
Gebelikte Kaşıntı Neden Artar?
Sonraki yazı
Braxton Hicks Kasılmaları