Gebelikte Kilo Kontrolü

Pek çok anne adayı hamilelik sırasında 11,5 – 16 kg arasında kilo alır. Normal hamilelikte beklenen; ilk üç aylık dönemde 1-2 kilogram, gebeliğin geri kalanında ise haftada yarım kilogram kazanmasıdır. Gebelikte kilo kontrolü bu noktada önemlidir.

 Kilo alma miktarı tabi ki bireyden bireye değişecektir. Örneğin; kilolu kadınların 7-11 kg civarı ile daha az kilo alması gerekirken zayıf kadınların 13-18 kg civarında daha fazla alması gerekir. Ek olarak anne, ikizlere veya üçüzlere hamile ise çok daha fazla kilo alacaktır.

 Kilo Alımına Ne Sebep Olur?

  Hamilelik sırasında aldığınız kiloların çoğu yağ olmayıp en çok bebekle ilişkilidir. Kalan kilo ise çok daha küçük oranlarla basitçe; plasenta, amniyotik sıvı, bebeğe gerekli olan kan kaynakları ve yağ depoları, memenin süt vermeye hazır olmak için dokusunun değişmesi ve rahimin büyümesi arasında paylaştırılabilir. Kilo alımı sağlıklı bir bebek doğumu için şarttır lakin egzersizle birlikte dengeli, zengin içerikli bir beslenme de sağlıklı bir gebelik için önemlidir.

 Hamilelik Sırasında Kilo Alımınızı Kontrol Etmek

 Pek çok kadın, hamile kaldığında fazla kilo alacağı ve vücudunun bozulacağı endişesi hissedebilir. Unutulmamalıdır ki gebelikte kilo almak çok normaldir ve asla diyet yapılarak kilo verilmeye çalışılmamalıdır. Hamilelik sırasında yeterince kilo almazsanız, sizde ve bebeğinizde ciddi sağlık problemleri çıkabilir. Düşünmeniz gereken, her zaman olması gerektiği gibi, doğru yiyecekler, düzenli beslenme ve aktif kalmaya odaklanmak olmalıdır.

 Aşağıda, sağlıklı gebelik ve doğum sonrası için kilonuza dikkat etmenize yardımcı olacak bazı sağlıklı ipuçları verilecektir.

 Sağlıklı Besin Seçimi

 Taze meyve ve sebzeler her zaman için iyi atıştırmalık olarak değerlendirilir. Çünkü hem size yarar sağlayacak bol vitaminlerle doludur hem de kalori ve yağları çok düşüktür.

 Tam tahıllardan yapılmış ekmek ve krakerleri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

 Her gün süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeye çalışın çünkü dört porsiyon süt ürününe ihtiyacınız olacak. Bunun için az yağlı süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi, yağsız veya az yağlı süt ürünlerini tüketmenin, aldığınız kalori miktarını büyük ölçüde azaltmasıdır.

 Günlük öğünlerde salata, çorba ve sebze yemekleri yiyin.

 Yemek yaparken az yağlı pişirme yöntemleri kullanın. Izgara yapmak ve haşlamak daha sağlıklı ve daha az yağlı pişirme yöntemleridir. 

 Kaçınılması Gereken Yiyecekler

 Gıdalardaki kalori, yağ ve tuz miktarını bilmek, daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olacaktır.

 Doğal yollarla tatlandırılmış yiyecek ve içecekler, şeker veya yapay tatlandırıcı içeren yiyeceklerden çok daha sağlıklıdır. Ana bileşenlerde şeker veya mısır şurubunu olan yiyecek ve içecekler iyi seçimler olmayacaktır. Çünkü bunların kalorisi çok yüksektir.

 Gazlı ve meyveli içecekler yerine su kullanın. Su hamile değilken bile çok önemli bir içecektir.

 Cips, kek, bisküvi ve dondurma gibi atıştırmalıklardan kaçının. 

 Yağlı ürünleri dikkatli tüketin. Bu grupta sıvı yağ, margarin, tereyağı, mayonez ve krem ​​peynir bulunur. Bu yiyeceklerde de sütte olduğu gibi daha az yağlı olanlarını tercih etmelisiniz.

 Fast food yemekten de kesinlikle kaçınmalısınız.

 Egzersiz Yapmak

 Düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak hem hamilelikte kilonuzu kontrol altına almaya hem de doğumu kolaylaştırmaya yardımcı olur.

 Gerekirse bir uzman tarafından önerilebileceği gibi orta düzeyde yapılan egzersiz, ekstra kalorilerinizi yakmanıza yardımcı olacaktır. 

 Günlük yürüyüş ve yüzmek genellikle hamile kadınlar için güvenli ve faydalı egzersizlerdir.

Önceki yazı
Gebelikte Çay ve Kahve
Sonraki yazı
Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.