Gebelikte Kaşıntı Neden Artar?

Gebelikte Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde hormon değişiklikleriyle karşı karşıya kaldığınızı biliyoruz. Bu nedenle de vücudunuz bazı durumlara karşı olması gerekenden fazla tepki de veriyor olabilir.  Bunlar gebelik döneminin olağan durumlarıdır. Bunun dışında daha önce karşılaşmadığınız sorunlar ile de karşılaşabilirsiniz. Özellikle cilt sorunlarıyla karşılaşma durumunuz oldukça yüksektir. Karşılaşabileceğiniz cilt sorunlarından biri kaşıntıdır. Gündelik yaşamda herhangi bir bireyi bile rahatsız eden bu sorun, gebelik döneminde çekilmez hale gelebilir.  Gebelikte kaşıntı hem çok sık görülen hem de çok sık görülmesine rağmen dikkat etmeniz gereken de bir durumdur.

Yani hormon değişikliği sebebiyle kaşıntınızın artması oldukça normal. Ancak anormal denecek kadar arttıysa ve sizin gündelik hayatınızı ciddi şekilde etkiliyorsa bazı önlemler almanız gerekebilir. 

Peki gebelikte kaşıntı neden artar? Gelin, bu sorunun cevabını beraber bulalım.

Gebelikte kaşıntıya neden olan durumlar

Genel olarak bakarsak hamilelikte kaşıntı doğal bir durum. Ancak aşırı derecede görülmesi ve dayanılmayacak bir hal alması durumunda önlem almanız da gereken bir durum. Kaşıntıya neden olan durumlardan ilki ciltte oluşan gerilme ve hormonal değişimler. Gebelik döneminde kaşıntı en çok meme ve karın bölgesinde olur. Bu dönemde güçlü deterjanlar, parfümler ya da duş jelleri kullanmamalısınız. Sıcak su ile banyo yapmamalısınız.

Hafif derecedeki kaşıntılarınızı cildinizi nemlendirerek, rahat ve pamuklu kıyafetler giyerek öneleyebilirsiniz. Bunun dışında parfüm içeren losyonlar kullanmamanız cildinizin sağlığı açısından çok daha iyi olacaktır.  Fakat şiddetli kaşıntılarınız için bu öneriler yeterli olmayabilir. Dolayısıyla her zaman önerdiğimiz gibi; anormal olabilecek her durumda muhakkak doktorunuzla iletişime geçin.

Kaşıntıya neden olabilecek hastalıklar

Egzama, PUPPP, Gebelik kolestazı gibi durumlar da kaşıntıya neden olur. Bununla beraber kaşıntıya neden olabilecek hastalıkları da sizler için kısaca açıklamak istiyoruz. Bu hastalıkları yakından tanıyarak, daha sağlıklı önlemler alabilirsiniz. Hadi başlayalım!

Gebelik Kolestazı

Gebelik kolestazı, gebelik hormonlarının etkisiyle bozulan safra kesesi fonksiyonlarının karaciğeri etkilemesinden kaynaklanır. Safra kesesi görevini yerine getiremez ve safra asitleri karaciğerde birikir. Safra asidinin kana karışmasıyla beraber gebelik kaşıntısı oluşur. Bu durum anne için uzun bebek için kısa vadede ciddi sorunlar oluşturur. Dolayısıyla herhangi bir anormallik hissedildiğinde mutlaka doktora başvurulması gerekir.

PUPPP

PUPPP,  genellikle ilk gebelikte görülen bir hastalık türü olmasıyla beraber özellikle 35. haftada ortaya çıkar. En sık görülen hastalıklardandır. İlk gebelikte görülmesinin yanı sıra sonraki gebeliklerde ortaya çıkmaz.  PUPPP’un döküntüleri her zaman karındaki çatlakların etrafında oluşur. Papel, vezikül ve plak şeklinde döküntüler göbekte başlayıp birkaç gün içerisinde uyluk, kalça, göğüsler ve kollar üzerinde yayılabilir. 

Önceki yazı
Beyaz Gürültü Nedir?
Sonraki yazı
Gebelikte Lifli Gıdaların Tüketimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.