Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Hamilelikte İlaç Vitamin Kullanımı Nasıl Olmalı?

Hamileyseniz, aynı zamanda bunalmış ve kafanız karışmış hissettiğinizi düşünebilirsiniz. Ancak takviye ve vitaminler söz konusu olduğunda bu kadar kafa karıştırıcı olması gerekmez. Ek araştırma yaparsanız; yüksek cıva içeren deniz ürünleri, alkol ve tütünün hamilelik sırasında yasak olduğunu bulacağınızdan eminiz. Bazı vitaminler, mineraller ve bitkisel takviyelerden de kaçınılması gerektiğine şaşırabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere gebelikte ilaç kullanımı ve hangi takviyelerin güvenle alınabileceğini anlatacağız.

 Hamilelik Sırasında Güvenli Kabul Edilen Takviye Ürünler

Başlamadan önce uyarmalıyız ki; gebelikte ilaç kullanımı gibi, yine doktorunuz alacağınız tüm mikro besinleri ve bitkisel takviyeleri onaylamalı ve denetlemelidir.

 1.Doğum öncesi vitaminler

 Doğum öncesi vitaminler, hamilelik sırasında artan besin talebini karşılamak için özel olarak üretilmiş multivitaminlerdir. Hamile kalmadan önce alınabileceği gibi hamilelik ve emzirme döneminde de alınmaları gerekir. Doğum öncesi vitamin takviyesinin erken doğum ve çeşitli riskleri azaltabileceğini göstermiştir. Doğum öncesi vitaminler sağlıklı beslenme planınızın yerini tutmasa da, hamilelik sırasında yüksek talep gören mikro besinleri sağlayarak beslenme boşluklarını önlemeye yardımcı olabilirler. Doğum öncesi vitaminler, doktorunuz özellikle tavsiye etmediği müddetçe başka vitamin veya mineral takviyeleri almanız gerekmeyebilir. Doğum öncesi vitaminler genellikle bir doktor tarafından reçete edilir ve reçetesiz satılabilir.

Gebelikte ilaç kullanımı için ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.*

 2.Folik asit

 Folik asit, DNA sentezi, kırmızı kan hücresi üretimi ve bebeğin büyüme ve gelişmesinde vazgeçilmeyecek yeri olan bir B vitaminidir. Folik asit, birçok takviyede bulunduğu saptanan sentetik folik asit formudur. Günlük folik asit takviyesi, nöral tüp defekti riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Hiçbir yan etkisi gözlenmemiştir. Hamile kalmadan önce de kullanılabilir zira birçok gebelik planlanmamıştır ve çoğu kadın hamile olduğunu bilmeden bile folik asit eksikliğinden kaynaklanan doğum anormallikleri hamileliğin çok erken döneminde ortaya çıkabilir.

 3.Demir

 Hamilelik sırasında hamile kadınların kan hacmi yaklaşık% 45 arttığı için demir talebi önemli ölçüde artmaktadır. Demir, bebeklerin ve plasentanın oksijen taşınması ve sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Gebelikte anemi; erken doğum, anne depresyonu ve bebek anemisi ile ilişkilidir. Çoğu doğum öncesi vitamin, önerilen günlük demir alımını karşılayabilir. Bununla birlikte, demir eksikliği veya anemiden muzdaripseniz, doktorunuzun talimatına göre daha yüksek dozda demir almanız gerekir. Demir eksikliği yoksa olumsuz yan etkilerden kaçınmak için önerilen miktardan fazla demir almamalısınız. Yoksa kabızlık, kusma ve anormal derecede yüksek hemoglobin seviyesi oluşabilir.

 4. D vitamini

 Yağda çözünen bu vitamin, bağışıklık sisteminin düzenli çalışması, kemik sağlığı ve hücre bölünmesi için önemlidir. Hamilelik sırasında D vitamini eksikliği, artan sezaryen, erken doğum ve diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. D vitamini eksikliği taraması ve uygun takviye ile ilgili olarak doktorunuza danışın.

 5. Magnezyum

 Magnezyum, insan vücudundaki yüzlerce kimyasal reaksiyonla ilgili bir mineraldir. Bağışıklık siteminin, kas ve sinirlerin düzgün çalışmasında anahtar rol oynar. Hamilelik sırasında bu mineralin eksikliği, kronik hipertansiyon ve erken doğum riskini artırır. Bazı çalışmalar magnezyum desteğinin, bebeğin büyümesinin kısıtlanması ve erken doğum gibi komplikasyonların riskini azaltabileceğini göstermiştir. 

 6. Zencefil

 Zencefil kökü genellikle baharat ve bitki takviyesi olarak kullanılır. Ek olarak, hamilelik veya kemoterapinin oluşturabileceği mide bulantısını tedavi etmek amacıyla kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Araştırmacılar; zencefilin güvenli ve etkili olduğunu ayrıca hamileliğin neden olduğu mide bulantısı ve kusmayı tedavi edebileceğini buldular. Zencefil bu hoş olmayan gebelik komplikasyonunu azaltmaya yardımcı olabilse de, maksimum güvenli dozu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Sizin için gerekli olup olmadığını görmek için doktorunuza dikkatlice danışın.

 7. Balık yağı

Balık yağı DHA ve EPA asitlerini içerir ve bu iki yağ asidi bebeğin beyin gelişimi için gereklidir. Hamilelik sırasında DHA ve EPA’yı desteklemek, hamilelikten sonra beyin gelişimini iyileştirebilir ve annelerdeki doğum sonrası depresyonu azaltabilir, ancak bu konudaki araştırmalar hala sonuçsuzdur. Gözlemsel çalışmalar, hamilelik sırasında balık yağı ile takviye edilen kadın ve çocukların bilişsel işlevi iyileştirdiğini, ancak bazı kontrollü çalışmaların kalıcı faydalar göstermede başarısız olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, araştırmalar balık yağı takviyesinin erken doğumu önleyebileceğini bulmuştur ve bazı kanıtlar, balık yağının cenin gözlerinin gelişimine faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Güvenli noktada kalmak adına; yiyeceklerden DHA ve EPA elde etmek için, iki ila üç porsiyon düşük civa içeren somon ve sardalya gibi balık tüketilmesi önerilebilir.

 8. Probiyotikler

İnsanların bağırsak sağlığına ilişkin artan genel farkındalığı göz önüne alındığında, birçok ebeveyn probiyotikleri seçmeye başladı. Probiyotikler, sindirim sağlığına faydalı olduğuna inanılan canlı mikroorganizmalardır. Birçok bilimsel çalışma, probiyotiklerin gebelik sırasında güvenli olduğunu, hiçbir zararlı yan etkinin bulunmadığını ve probiyotiklerin neden olduğu enfeksiyon riskinin son derece düşük olduğunu göstermiştir. Ek olarak, bazı çalışmalar, probiyotiklerle takviye etmenin doğum sonrası depresyon, gebelik diyabeti ve bebek egzaması gibi riskleri azaltabileceğini göstermiştir.

 9.Kolin

Kolin, bebeğin beyninin gelişiminde hayati bir rol oynar ve beyin ve omurgadaki anormallikleri önlemeye yardımcı olur. Unutmayın, doğum öncesi vitaminler genellikle kolin içermez. Doktorunuz ayrıca bir kolin takviyesi yapmanızı tavsiye edebilir.

Önceki yazı
Gebelikte Kilo Kontrolü
Sonraki yazı
Gebelikte Şeker Hastalığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.