Hamileyken duygusal hissetmek doğaldır. Ancak mutlu olmaktan çok üzgün hissediyorsanız, doğum öncesi depresyonunuz olabilir.
Doğum öncesi depresyon, hamileliğiniz sırasında haftalar veya aylar boyunca sürekli üzgün hissettiğiniz zamandır. Durum hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve kadınları farklı şekillerde etkileyebilir.
Hamilelik çok duygusal bir deneyim olabilir ve bazen duygularınızın yönetilebilir olup olmadığını veya daha ciddi bir şeyin işareti olup olmadığını bilmek zor olabilir. Hamilelik hormonları duygularınızı etkileyebilir, ayrıca uyumakta zorluk çekebilir ve kendinizi hasta hissedebilirsiniz. Bunların hepsi kendinizi düşük hissetmenize neden olabilir.
Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, normal aktivitelerinizi yapmanıza engel olan sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybı hissidir. Semptomları nispeten küçükten şiddetliye kadar değişen farklı depresyon türleri mevcuttur. Genellikle depresyon tek bir olaydan değil, olay ve faktörlerin bir karışımından kaynaklanır.
Hepimiz zaman zaman üzgün, karamsar veya moralsiz hissederken, bazı insanlar bu duyguları yoğun bir şekilde, uzun süreler boyunca (haftalar, aylar hatta yıllar) ve bazen de görünürde herhangi bir sebep olmaksızın yaşarlar. Depresyon sadece düşük bir ruh halinden daha fazlasıdır, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde etkisi olan ciddi bir durumdur.
Depresyonu olan bir kişi şunları yapabilir:
- Yakın aile ve arkadaşlardan uzaklaşmak
- Dışarı çıkmayı bırakmak
- Her zamanki eğlenceli aktivitelerden uzaklaşmak
- İşte veya okulda işleri halletmemek
- Alkol ve sakinleştirici kullanmak
- Her zaman yorgun olmak
- Hasta ve tükenmiş hissetmek
- Sık baş ağrıları, mide veya kas ağrıları
- Çalkantılı bir bağırsak
- Uyku sorunları
- İştah kaybı veya değişikliği
- Önemli kilo kaybı veya kazancı.
Hamilelikte Depresyon
Bazıları için hamilelik, yalnızca anneyi değil çocuğu da riske atan bir durum olan depresyon tarafından gölgelenir. Hamile kadınların yüzde 10’dan fazlası için hamilelik; devam eden üzüntü, umutsuzluk ve endişe duygularının yanı sıra iştah azalması ve uyku sorunları ile karışır. Neyse ki, hamile annelerin bu durumdan muzdarip olması gerekmez: Depresyon hamilelik sırasında psikoterapi ve antidepresan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Semptomlar hamilelik sırasında veya doğumdan sonraki ilk yıl herhangi bir zamanda başlayabilir. Herkes için farklılık gösterirler ve aşağıdakileri içerebilirler:
- Öfke veya sinirlilik duyguları
- Bebeğe ilgi eksikliği
- İştah ve uyku bozukluğu
- Ağlamak ve üzüntü
- Suçluluk, utanç veya umutsuzluk duyguları
- Eskiden zevk aldığınız şeylere karşı ilgi, neşe veya zevk kaybı
- Bebeğe veya kendinize zarar vermenin olası düşünceleri
Depresyon Nasıl Geçer?
Tedavi edilmeyen depresyon bir kadının kendine bakma becerisini etkileyebilir, beslenmeyi bozabilir, tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımını artırabilir, erken doğuma ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere yol açabilir ve doğmamış bir çocukla olan bağ duygularını engelleyebilir.
Depresyon semptomları antidepresan ilaçların yanı sıra psikoterapiyi de gerektirdiğinde, bazı ilaçlar doğmamış bir çocuk için çok az veya hiç risk olmadan depresyonun tedavisine yardımcı olabilir.
Depresyon tedavisi psikoterapiyi (konuşma terapisi), antidepresan adı verilen ilaçları veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir. Partnerinizden, aile üyelerinizden ve arkadaşlarınızdan alacağınız destek de yardımcı olabilir. Sevdikleriniz, siz kendiniz fark etmeden önce depresyonunuzun kötüleşip kötüleşmediğini görebilir.
Ücretsiz gebe eğitimlerimize katılmak için eğitim takvimimizi takip edebilirsiniz.