Gebelik döneminde yetersiz beslenmesi ve sağlıksız besin tüketimi anne adaylarında oluşabilecek ciddi hastalıkların da önünü açar. Folik asit, B12, A vitamini, D vitamini, antioksidan vitaminleri gibi vitamin ve minerallerin eksikliği, anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesinde bazı sıkıntıları meydana getirir. Özellikle balık ve omega-3 kullanımının yetersiz olması, bebeğin gelişimi açısından ciddi rahatsızlıklar oluşturabilir. Ayrıca anne adayı, kansızlık, gebelik zehirlenmesi, gebelikte diyabet gibi istenmeyen durumlarla da karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla bu dönemde hem beslenmesine dikkat etmeli hem de belli başlı vitamin takviyeleri de kullanmalıdır.
Doğru beslenme nasıl olmalı?
Gebelik döneminde vücut ağırlığı kontrolünün sağlanması ve dengeli beslenme için günde en az beş porsiyon meyve tüketimi gereklidir. Bunun yanında vitamin ve mineral kullanımı, süreç olarak anne adayının hamile kalmayı planladığı tarihi göz önünde bulundurarak, belirlenen tarihin iki ay öncesinde başlamalıdır.
Gebelik döneminde vitamin kullanımı nasıl olmalı?
Gebelik döneminde vitamin kullanımı yukarıda da belirttiğimiz gibi büyük ölçüde önemlidir. Genellikle hangi vitaminin ne kadar kullanılacağı konusunda anne adayları kafa karışıklığı yaşamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Anne adayları, gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve sonrasında vitamin kullanımını bir doktor gözetimi altında yapmalı. Çünkü her ne kadar vitaminler vücut için faydalı ve gerekli olsa da yanlış kullanım bu faydayı büyük zararlara dönüştürebilir.
Anne adayı, gebelik döneminden iki ay önce 400 mg folik asit kullanmaya başlamalı. Gebelik öncesi ve sonrasında kullanılan folik asit, beyin ve omurilik gelişimi gibi sinir sistemi organlarının gelişiminde büyük önem taşır. İkinci üç aylık dönemde ise multivitamin, omega-3, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi çeşitli mineral takviyeleri de gereklidir.
Demir takviyesi hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığı için önemli. Dolayısıyla ikinci üç aylık dönemden başlayarak gebelik dönemi süreci boyunca kullanılmalıdır. Çünkü demir eksikliği, zihinsel işlevin bozulmasına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bazı fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir. Diğer yandan demir eksikliği nedeniyle demir eksikliği anemisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
B12 vitamini vücudumuz için çok önemlidir. Sinir sistemimizin normal işleyişine, normal homosistein metabolizmasına, kırmızı kan hücresi oluşumuna ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. B12 vitamini eksikliği, hematolojik, nörolojik ve psikiyatrik belirtilerle ilişkilidir. Vejetaryen ya da et tüketmeyen anne adayları için B12 vitamini gebelik döneminde sıkça önerilmektedir. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamak için kan değerlerinize baktırmanız ve B12 vitamini açısından ne durumda olduğunuzu görmeniz gerekmektedir.
Gebelik döneminden önce genel bir sağlık taramasından geçmeniz gebelik süreciniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Eğer varsa hangi vitamin eksiliğinizin olduğunu görmek, beslenme durumunuzun takibini sağlamak, bebeğinizi ciddi şekilde etkileyecek herhangi başka bir rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı öğrenmek, gebelik öncesinde ve sonrasında yaşanabilecek tüm sıkıntıları ciddi derecede engellemek açısından oldukça önemlidir.