Gebelik Döneminde İlk Üç Ayın Önemi

Gebelik döneminin ilk üç ayı, Birinci trimester olarak adlandırılır.  Birinci trimesterde anne adayları, fiziksel ve duygusal olarak bazı değişimler geçirirler. Dolayısıyla hamilelik sürecinin ilk üç ayı anne adayları için oldukça zor ve riskli bir süreçtir.

İlk üç ay, bebeğin organlarının oluştuğu ve fetüse dönüştüğü dönemdir. Bebeğin elleri ve ayakları tomurcuklanmaya ve daha sonrasında el ve ayak parmakları oluşmaya başlar. Ayrıca kalbi de birinci trimesterde atmaya başlar.  Bebeğin gelişimi kısa bir dönemde bu kadar hızlı gerçekleşirken, doğal olarak anne adayında da bir takım değişiklikler meydana gelir.

Birinci Trimesterde Karşılaşılan Değişiklikler

Bu dönemde ilk olarak fiziksel bir değişim başlar.  Hamile anneler, kendilerini normalde hissettiklerine göre daha yorgun hissederler. Bu yorgunluğun sebebi ise vücudun normalde olduğundan daha fazla kan üretmesidir. Daha fazla kan üretimi kalbin daha fazla çalışmasına neden olur.

Bulantı ve kusma da görülen değişikler arasındadır. Bu durum hormanal olduğu gibi aşırı duygusallık, kaygı ve stresin de yarattığı bir durumdur. Vücudun gösterdiği değişimden sindirim sistemi de etkilenir. Mide, normal bir bireyin midesine göre daha yavaş boşalır.

Göğüs hassasiyeti, kilo artışı, idrara sık çıkma gibi fiziksel değişikliklerde bu dönemde oldukça fazla görülen değişiklikler arasındadır. İdrara sık çıkma durumu, ilk üç ayda uterusun (rahim) büyümesinden kaynaklıdır. Göğüs hassasiyeti ise östrojen ve progesteron adı verilen dişilik hormonlarının üretimindeki artıştan dolayı oluşur.

Hormonal olarak değişen sadece vücut değildir. Gebelik hormonları, anne adaylarının duygu durumlarını da etkiler. Bu süreçte daha kırılgan, daha stresli ve kaygılı olabilirler. Bu oldukça normal bir durumdur. Çünkü ilk üç ayın zorluğu ve riskinin vermiş olduğu gerginliğin yanında farklı bir deneyim ve daha önce karşılaşmadıkları hislerle karşılaşmaktadırlar.

Bu noktada belirtmemiz gereken bir diğer şey ise, her hamileliğin birbirinden farklı olduğudur. Yani ikinci kez anne olan bir kadın, ilk hamileliğinde yaşamadığı duygu durumlarını ve fiziksel değişiklikleri yaşayabilir. Her gebelik dönemi kendi içinde farklılıklar taşır.

Bu Süreçte Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • İlk üç ay, enfeksiyon ve hastalık riskinin oldukça yüksek olduğu dönemdir. Düzenli sağlık taramasından geçmelisiniz.
  • Alkol, sigara ve zararlı olan tüm gıdalardan uzak durulması gerekir. Tüketeceğiniz zararlı gıdalar ve alışkanlıklar bebeğinizin gelişiminde büyük risk yaratır. Gebelik döneminde ilk on iki hafta sadece hamile anne için değil, bebek için de zor ve risklidir. Bebeğin kalp gelişimi ve beyin oluşumu bu dönemde başlar. Bundan dolayı sağlık bir beslenme düzeni, hem anne hem bebek için en faydalı olandır.
  • Bulantı ve kusma gibi durumlar için ilaç kullanılacaksa mutlaka bir doktor gözetiminde yapılmalıdır.
  •  Vitamin takviyesi kullanabilirisiniz. Gebeliğin ilk üç aynda folik asit kullanımı oldukça önemlidir.
  • Kimyasal madde kullanımından da kaçınılmalıdır. Bebeğin sağlığı için temizlik yaparken daha az kimyasal kullanılmalı ve ilk üç ay anne adayı saçını boyatmamalıdır. 
  • Radyasyondan kaçınılmalıdır. Özellikle günümüzde çok fazla radyasyona maruz kalıyoruz. kullandığımız teknolojik aygıtlar bunun ilk örneğidir. Bu yüzden teknolojik aygıtların kullanım sıklığına dikkat etmek gerekir.

 

Category: Hamilelik
Önceki yazı
Hamilelikte Bebeğe Kitap Okumak
Sonraki yazı
Anne Karnındaki Bebeğin Duygusal Gelişimi