Gebelik kadın fizyolojisinde birçok değişiklik meydana getiren kadın fizyolojisinin bedensel değişime ayak uydurma sürecidir. Bu süreçte kadınlarda hormon değişikliklerinden kaynaklanan duygusal ve psikolojik değişimler söz konusudur. Kadınların bu alışık olmadıkları değişimler onların gündelik yaşama uyumunu zorlaştırmaktadır. Bu süreçte kadınların normal olağan yaşantısına uyum sağlayabilmesi için aktif yaşam becerileri desteklenmektedir. Aktif yaşam becerileri için hamilelik dönemi kadınlarına tavsiye edilen bir takım egzersizler bulunmaktadır.
Hamilelik Dönemi Egzersizleri Nelerdir?
Hamilelik dönemi egzersizleri kadınların gebeliklerinde yaşadığı zorlukları en aza indirmek adına uygulanması tavsiye edilen egzersizlerdir. Bu egzersizler hamile kadınını yaşadığı sürece olumlu katkı sağlamasının yanı sıra doğum esnasında da faydalı olacaktır. Hem annenin sağlıklı bir gebelik sürdürmesi hem de bebeğe doğum esnasında ve doğum sonrasında katkı sağlamaktadır.
Hamilelik Döneminde Tavsiye Edilen Egzersizler Nelerdir?
Hamilelik pilatesi; gebelik döneminde en çok şikayet edilen sırt ve bel ağrılarına çözüm sunan bir egzersizdir. Haftada iki ya da üç kez yapılması sağlıklı gebeliğe kattı sağlar. Yüzme; bütün vücudu çalıştıran başarılı bir spordur. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde anne adayının değişen vücut ağırlığına adapte olmasını sağlar. Dans; anne adaylarına fizyolojik etkisinin yanında olumlu bir psikolojik etki sağlar. Değişen ruhsal durumlarda işin içinden çıkılmaz olunmasının önüne geçer.
Hamilelik yogası; nefes kontrolü sağlama en etkili egzersizdir. Doğum esnasında nefesi kontrol edebilme yeteneğine olumlu katkı sağlar. Fakat hamilelik yogası diğer yogalar gibi her pozisyonda uygulanamaz. Bazı pozisyonlar gebe bireyin gebeliğine, anne karnındaki bebeğe olumsuz etki edebilir. Kesinlikle uzman kontrolünde bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Yürüyüş; en sağlıklı ve en çok kullanılan egzersizdir. Yürüyüşü hamileliğin başından sonuna kadar kademeli bir şekilde uygulamak gerekmektedir. Ağırlaşan vücuda alışılmasına fayda sağlayacaktır.
Hamile Bireylerin Egzersizlerinde Dikkat Etmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?
Öncelikle her bireyin farklı olduğu ve her duruma farklı reaksiyon gösterdiği gerçeği unutulmamalıdır. Hamilelik her kadında aynı seyirde etkiler göstermemektedir. Egzersizlerde de bu bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak bir program uygulanmalıdır. Egzersizin yoğunluğu kişinin kaldırabileceği kapasiteye göre belirlenmelidir. Ağrı oluştuğunda egzersiz sonlandırılmalıdır. Mümkünse bir uzman desteği alınarak egzersizler uygulamaya dökülmelidir. Vücut ısısını yükseltecek ve nabzı artıracak egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sıvı kaybı mutlaka giderilmelidir.
Egzersiz Süresi Ne Kadar Olmalıdır?
Hamilelik süreci başladığı andan itibaren günlük 30 dk. hafif egzersiz yapılması önerilmektedir. Haftada 4-6 gün egzersiz uygulanmasına ve tüm bu planlamalar yapılırken uzman desteği alınmasına özen gösterilmelidir.