Erken Membran Rüptürü halk arasında gebelikte suyun erken gelmesi olarak bilinir. Erken Membran Rüptürü (EMR), doğum ağrıları başlamadan önce amnios zarının yırtılıp suyun gelmesine denir. Genel olarak suyun gelmesiyle beraber 24 saat içinde doğum ağrıları da başlar. Ancak su, gebeliğin erken bir döneminde geldiğinde doğum ağrılarında gecikme olur. Preterm EMR ise 37. haftadan önce doğum ağrıları olmaksızın zarların yırtılmasıdır.
EMR’nin Risk Faktörleri Nelerdir?
Erken Membran Rüptürü, pek çok risk faktörünü içerisinde barındırır. Bundan dolayı da oldukça dikkatli olmalısınız. Erken membran rüptürünün risk faktörleri arasında ilk olarak beslenme yetersizliği var. Beslenme, gebelik döneminde en önemli konularda biridir. Beslenmenize dikkat etmeli ve olabildiğince sıvı tüketmelisiniz. Nasıl besleneceğinizi öğrenmek için “Hamilelikte Beslenme” başlıklı yazımıza tıklayarak bütün detayları öğrenebilirsiniz.
Diğer faktörlerinden biri ise sigara ve alkol kullanımı. Gebelik süresince sigara ve alkol kullanmamaya özen göstermeli, anne karnındaki bebeğin sağlığını düşünmelisiniz. Düşük sosyoekonomik koşullar, Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları da diğer faktörler arasında yerini alır. Ayrıca genital sistem enfeksiyonları, rahmin aşırı gerilmesi, vajinal kanamalar ve erken doğum gibi önceden yaşanmış tıbbi hikayelerde bu faktörler arasında yer alıyor.
Eğer suyunuz geldiyse rahim kasılmalarını durduran ilaçları kullanmamalısınız. İlaç kullanımı sadece uygun vakalarda, bebeğin akciğer gelişimini hızlandırarak tedaviyi tamamlayabilmek için kullanılabilir. Erken membran rüptürü ile ilgili başlıca riskler prematüre doğum ve bebekte prematürite ile ilişkili solunum sorunları, beyin kanaması, bağırsak sorunları olarak da görülebilir. Bunun yanında göz problemleri, enfeksiyon riski, fetal distres, kordon sarkması, plasentanın ayrılması gibi risklerde görülür.
EMR’nin Belirtileri
Erken membran rüptürünün ilk belirtisi, zarların yırtılması ve genellikle aniden idrar kaçırma gibi suların vajinadan boşalması, kontrol altına alınamamsıdır. Burada belirtmemiz gereken bir nokta var ki; o da zaman zaman Aralık akıntılarla da EMR’nin kendini gösteriyor olduğudur. Böyle bir şüpheyle karşı karşıya kalırsanız mutlaka doktorunuza başvurun. Bu tarz durumları ihmal etmemeniz hem sizi hem bebeğinizi korur. Çünkü erken membran rüptürü, kanmalara da yol açar. Bu kanamalar ciddi sonuçlar da doğurabilir.
EMR gibi bir durum karşısında en temel ve ilk çözümünüz doktora başvurmak olsun. Böyle ciddi durumları, etraftan duyduğunuz önerilerle yahut kendi başınıza uygulayacağınız yöntemlerle çözemezsiniz. EMR, düşük riskini de beraberinde getirir. Gebeliğin haftalarına göre de risk oranları değişir. 24-28 hafta arasında bir gebeye bu tanı konulmuş ise aileyi durum hakkında bilgilendirerek, sürecin devamında aile kararına göre ilerlenir.
Gebeliğiniz süresince kontrollerinizi düzenli yapmalı, gerekli tarama testlerini yaptırmalısınız. Hangi tarama testlerini yaptıracağınızı “Doğum Öncesinde Yapılması Gereken Tarama Testleri” başlıklı yazımıza tıklayarak öğrenebilirsiniz.