Yeni doğan her on bebekten biri hala erken doğum durumu yaşıyor. Peki, bebeğin prematüre olması ne zaman kabul edilir? Tam gebelik süresi 40 hafta sürse de 38.-42. haftalık arasında süren gebelikler de tam gebelik olarak kabul ediliyor. 37. hafta ile birlikte 36 haftalık ve öncesinde doğan bebekler prematüre bebek/erken doğan bebek olarak kabul ediliyor.
Erken Doğum Neden Olur? / Erken Doğum Sebepleri
Erken doğumun nedenleri net olarak bilinmiyor. Yine de bu faktörler;
- idrar yolu enfeksiyonları,
- diş eti çekilmeleri,
- tespit edilmemiş virüs hastalıkları,
- solunum rahatsızlıkları
- vajinal enfeksiyonlar olarak sıralanabilir. Bununla birlikte bu hastalıklar kültür testi uygulanarak fark edilebilir. Bu sayede doğum öncesi ve doğum sırasındaki tedavi enfeksiyonların bebeğe geçmesinin önüne geçebilir.
- Çoğul Doğumlar: İkiz, üçüz ve dördüz gibi çoğul doğumlar nadiren tam gebelik süresini bekler. İkiz bebeklerin yüzde 25 ila 50 oranında erken doğma ihtimali var ve bebek sayısı arttıkça ( üçüz, dördüz, beşiz gibi) erken doğurma riski de artar.
- Annenin Sağlığı: Annede bulunan rahim anormallikleri, böbrek rahatsızlığı, preeklampsi ya da eklampsi, diyabet gibi kronik hastalıkları, bozuk – yırtık plasenta gibi hastalıklar erken doğma oranını artırır.
Prematüre bebek oranlarını artırdığı bilinen diğer nedenler:
- Zaten erken doğum yapmış anneler
- Önceki doğumdan 6 hafta ya da daha kısa sürede hamile kalan anneler
- Gebe kalındığı zaman çok zayıf olan kadınlar
- Çok genç yaşta hamilelik
- 40 yaş üstü hamilelik
- Gebeliğin dönemlerinde ayakta çalışan, ağır işler yapan, fiziksel ya da duygusal strese maruz kalan annelerin erken doğurma riski daha fazladır.
Erken Doğuma Dair Yanlış Bilinenler
Prematüre bebek sahibi olan anne ve babalar genellikle kendilerini suçlama eğilimindedirler. Neyi yanlış veya eksik yaptıklarının üstünde dururlar. Prematüre doğum için çoğunlukla yapılacak hiçbir şey olmayabiliyor. Erken doğuma neden olduğu düşünülse de aslında erken doğuma sebep olmayan şeyler ise şunlar:
- Üç ayda cinsel ilişkiye girmek
- Endişe
- Olumsuz düşünceler
- Baba ile olan tartışmalar
- Havayolu yolculukları
- Bozuk gıda tüketimi
- Yüzme gibi faaliyetler erken doğuma neden olmaz.
Erken doğumların çoğunu engellemek mümkün olmasa da doğru bir doğum öncesi bakım ve gebelik kontrollerinde doğru bir tıbbi tedavi erken doğum riskini azaltmaktadır. Yüksek risk grubunda olan, kronik ya da akut sağlık sorunları olan anne adayları erken ve sık sık doktor kontrolüne gitmelidir. İyi ve doğru bir beslenme, uygun kilo alımı, sigara ve uyuşturucu kullanmamak, enfeksiyonların erken teşhisi gibi hususlar prematüre doğum oranını indirmektedir.
Ücretsiz gebe eğitimlerimiz için takvimimize göz atmayı unutmayınız.