Yorum yapılmamış

Emzirme Süresi Ne Kadar Olmalı?

Sadece bebekler için değil anneler için de yararlı olan emzirme hakkında emzirme süresi ne kadar olmalı ya da emzirme zararlı olabilir mi gibi sorular merak ediliyor. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre de kabul görmüş durumda. Yani bebekler hayatlarının ilk 6 ayında anne sütü dışında su dahil herhangi bir içecek veya yiyecek tüketemezler. İlk 6 ay sonrasında bebeğin gelişimine göre emzirme ile birlikte ek gıdalara geçiş mümkündür. 

Emzirmenin Faydaları

İlk Aylar

 UNICEF’e göre anne sütü, bebeğin ilk aşısıdır. Bebeğin ilk yılında anne sütü bebek için koruyucu kalkan olur. Anne sütü bebeği bulaşıcı ishal, göğüs ve kulak enfeksiyonları, sindirim sorunları gibi hastalıklar için antikor görevi görür. Emzirmek aynı zamanda annelerin oksitosin ve prolaktin gibi hormonlarının düzenlenmesinde yardımcıdır ve rahmin normal boyutlarına geri dönmesini hızlandırır. 

3 – 4. Aylar:

Anne sütü ilk aylarda olduğu gibi bu aylarda da sindirim sistemini destekler ve bazı bebeklerin olası alerjenlerden korunmasına yardımcı olur. Ek olarak bazı araştırmalar Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve romatoid artrit gibi hastalıklara karşı emzirmenin risk oranını azaltacağını ortaya koymuştur.

6. ay ve sonrası

Anne sütü 6. ayda da enerji, protein, A ve E vitamini, demir ve diğer temel besinleri sağlamaya; Hastalıklara ve alerjilere karşı korumaya devam eder. Anneyi ise meme ve rahim, yumurtalık ve endometriyal kanserleri gibi kanser türleri için riskleri azaltır. Emzirmek tek başına, adet-regl dönemi henüz geri dönmeyen ve gece beslenmesi gerçekleştiren anneler için %98’e kadar doğum kontrolü sağlayabilmektedir.

12. ay ve Sonrası

Uzun süreli emen bebeklerin bilindiği gibi bağışıklık sistemleri daha güçlü olmaktadır. Uzun süre emen bebeklerin aynı zamanda konuşma terapisine ve ortodontik tedavilere ihtiyaç duyma olasılıkları daha azdır.

Ek olarak 12. aydan itibaren anne sütü vermeyi bırakmak istiyorsanız, artık bebeğiniz emmiyorsa ve anne sütü yerine geçecek bir ürün istiyorsanız inek ya da keçi sütü kullanabilirsiniz. 

Peki, çocuğumu ne zaman sütten kesmeliyim?

Sütten kesme yaşı 2 – 4 yaş arasındadır. Bazı yerlerde 7 yaşa kadar emzirme devam etmektedir. Bununla birlikte sütten kesme ile ilgili olarak uzun süre emzirme sütten kesmeyi zorlaştırmamaktadır.

Çocuğun 2. yaş gününe kadar tamamlayıcı gıdalarla emzirme süresi olması gerektiği önerilir. Bebeğinizi sütten kesmeye hazır olduğunu gösteren şeyler:

  • 12 aylıktan büyük olması
  • Emzirmeye karşı direnmesi
  • Katı gıdayı anne sütüne tercih etmesi ya da katı gıdayı anne sütünden daha fazla yemesi
  • Bilinçsiz olarak emzirme seanslarının azalması
  • Başka sütlerden bir fincandan fazla içmesi
You might also like
Tags: , , , , , , , ,

More Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.