Anne sütü bir bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bununla birlikte anne sütü bir bebek için en uygun beslenme yöntemidir. Peki emziren anneler ne yemeli, emziren anne beslenmesi nasıl olmalı?
Bir annenin emzirme sırasındaki enerji ve besin ihtiyacı diğer bireylere göre fazladır. Bu yüzden annenin hem kendi süt kalitesi hem de annenin kendi sağlığını koruyabilecek şekilde değerlerini dengede tutması için beslenme çok önemlidir.
- İlk olarak anne stresten uzak kalabilmeli ve yeterince dinlenebilmelidir. Annenin ruh ve beden sağlığını koruyabilmesi hem bebek hem de anne için önem arz etmektedir.
- Dengeli beslenme ile anne hem hormonsal olarak daha kolay düzene girecek hem de ruhsal olarak daha iyi hissedecektir.
- Sıvı ihtiyacı emzirildiği için artacaktır. Bu yüzden anne günlük olarak 2,5 – 3litre su tüketimi yapmalıdır. Şekersiz kompostolar, süt, ayran, çorba ve bitki çayları da sıvı artırımı için kullanılabilir.
- Süt ve yoğurt tüketimi annenin kalsiyum depoları için önemlidir. Süt ve yoğurt tüketimi aynı zaman süt içeriğini de olumlu olarak etkiler. Emziren bir anne 3 porsiyon süt, yoğurt ya da kefir tüketebilir.
- Her gün bir yumurta tüketimi tavsiye edilmektedir. Protein, yağ ve içinde bulundurduğu vitaminler açısından çok önemlidir. Yumurta ile birlikte tavuk, kırmızı et ya da balık tüketimi mümkünse yapılmalıdır. İçinde bulunduğu yağ ve protein açısından et tüketimi hafta iki kez önerilmektedir.
- Koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi A vitamini, demir, kalsiyum içerdiği için önerilmelidir.
- Yaşanabilecek gaz problemleri için kuru baklagiller, karnabahar, lahana, brokoli gibi sebzelerin tüketilmesi önerilmez. Bu besinleri kesmeden önce gazın kaynağının bu besinler olduğundan emin olunmalıdır.
- Tuz kullanımı önemlidir. Özellikle iyotlu tuz kullanımı önerilmektedir. İyot bebeğin zeka gelişimi için önemli olan iyot, doğal besinler üzerinden alınamaz.
- Peki, emziren anne kahve içebilir mi ya da çay? Çay, kahve, sigara ve alkol tüketimi yapılabiliyorsa bırakılmalıdır ya da çok aza indirilmelidir. Çünkü fazla kafein bebeğin gelişimi için zararlı olabilmektedir. Bunun dışında kalsiyum ve demir emilimini engelledikleri için anne sütünün kalitesini olumsuz etkileyerek bebeğin bağışıklığına, gelişimine zararlıdır.