Emen Bebek Sütten Nasıl Kesilir?

Emen Bebek Nasıl Sütten Kesilir?

Yeni doğum yapmış anneleri kafasında hep bir soru var: “Emen bebeğimi sütten nasıl keserim?” Bu soru hem anne hem bebek için önemli. Çünkü cevabı ikisinin de hem fiziksel hem mental sağlığı doğrudan etkileyecek nitelikte.  Emen bebeği sütten kesmenin pek çok yolu ve yöntemi var. Ancak buna geçmeden önce kısaca emzirme durumunu anlatalım.

Emzirmek, anneler için hem fizyolojik hem de psikolojik bir süreç.Emzirme esnasında anne ile bebek arasındaki ten tene temas, birlikte geçirilen dakikalar, anne – bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendiriyor. Bazen bebekler, kendi istekleri ile emmeyi azaltabiliyor ve sütten kesiliyorlar. Bazı durumlarda ise anneler emmekte ısrarcı olan bebeklerini memeden kesmek isteyebiliyor.  Bu durumlar tamamen serüvenin nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak değişiyor. Çünkü hep söylediğimiz gibi her annenin süreci farklı. Bu süreçte psikolojik olarak zorlanabilirsiniz ki bu oldukça normal. Araştırmalara göre, normal bir bebek için emme süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik gösterebiliyor. Fakat bazı durumlarda bu süre 3 yıla kadar da çıkabiliyor. Bu süre zarfında da anne mental olarak yorulup kendini kötü hissedebiliyor.

Anneler Emzirmeyi Bırakmakta Neden Endişeleniyor?

Anne – bebek ilişkisinde en önemli unsur güven duygusudur. Bir anne bebeğini güvende tutmak için aralarındaki tensel teması kesmek istemez. Emzirmeyi kesme döneminde annedeki en büyük korku bebeği ile arasındaki güven duygusunun sarsılmasıdır. Bu sebeple çoğu anne bu dönemde kaygılanarak emzirmeye devam eder. Ancak bebeğin ek gıdalar ile de tanışması gerektiği kısmını atlamış olur.

Bir diğer kaygı unsuru ise bebeğinin yeteri kadar besin alamama korkusu. Çünkü anne, emzirdiği süre içerisinde bebeğinin büyümesi için gereken besin maddelerini aldığından emin oluyor. İçi rahat şekilde hareket ediyor. Buna karşın konu ile alakalı olarak Dünya Sağlık Örgütü bir açıklamasında, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6 aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanarak emzirmenin 12-24 ay sürdürülmesini öneriyor. Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere emzirme, anne ve bebek açısından doğru bir zamanda sonlandırılabilir.

Emzirmeyi Bırakma Aşamaları

Anne olmak her dönem sevgi ve sabır gerektiriyor. Anneler bu süreçte sabırlı olmalı, adım adım temkinli bir şekilde hareket ederek bebeği alıştırmalıdır. Aceleci davranmak bebekte büyük travmalara yol açarak, anne – bebek ilişkisini zedeleyebilir. Bu süreçte aceleci olmanın sadece bebeğin psikolojisi üzerinde olduğu kadar anne sağlığı açısından da kötü sonuçları vardır. Eğer süt vermeyi aniden keserseniz, göğüslerinizin acı içinde tıkanması ve göğüs enfeksiyonu yaşamanız olasıdır.

Emzirmeyi hem kendiniz hem de bebeğiniz açısından güvenli bir şekilde sonlandırmak için;

1- Bebeğinize sevgi ve şefkat gösterin.

2- Ek gıdaları bebeğin beslenme rutinine dahil edin.

3- Emzirme süresini kısa tutun ve emzirme saatlerinde oyunlar ve yeni aktiviteler ile bebeğin odak noktasını değiştirin.

4- Bebeği emzirerek uyutuyorsanız, uyku saatlerinde babadan destek alın.

Her ne kadar siz ve bebeğiniz emzirmenin sonlanmasına hazır olsanız da, duygusal olarak zorlanabilirsiniz.

Bu nedenle bu dönemde bebeğinize daha fazla sevgi ve ilgi sunun.

Category: Emzirme
Önceki yazı
Hamilelikte Aşerme
Sonraki yazı
Gebelik Döneminde Vitamin Kullanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.