Doula Nedir? | Doula ile Doğum Yapmak

Son zamanlarda çokça araştırılan doula ne demek, doula nedir, doula ile doğum yapanlar, doulalık nedir, doula ile doğum yapanlar gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Doulalar; doğum öncesinde, anında ve sonrasında doğuran kadınlara ve ailelerine fiziksel, duygusal bir şekilde destek veren ve tıbbi olmayan eğitim almış profesyonel kişilerdir. Tüm doğum süreci ve doğum anında sadece anneye değil babaya da destek veren doulalar, doğum öncesinde ebeveyn adayları ile ebeveynlik hakkındaki beklentilerini, korkularını ve isteklerini keşfetmek için çalışmalar düzenlerler. Anne adayının ağrı ve stresle başa çıkabilmesini sağlayacak şekilde eğitim veren doulalar; endişe, kaygı ve olası olumsuz senaryolar içinde adayların hazırlıklı olması için aileye destek verirler. Doula denilen kişiler masaj yapacak uzmanlığa ve doğru doğum pozisyonu için fizyoloji bilgisine sahip, meditasyon ve nefes tekniklerini uygulayabilen kişilerdir. Doğum desteğinde öncü olabilen ya da sadece ihtiyaç anında çalışan bu kişiler, ailenin isteğine göre davranırlar. Sadece doğum öncesinde, doğum sırasında değil doğum sonrasında da aktif olarak çalışan doulalar, emzirme başlayana kadar ve anne ile bebek birlikte uyuyabilene kadar ailenin yanında kalırlar. Doğum sonrasında haftalarca ya da aylarca bu takibi sürdürebilirler.

Doula ve Hemşire, Ebe Arasındaki Fark Nedir?

Doula ve hemşire arasındaki fark ise şudur; Ebeler ve hemşireler doulaların aksine tıbbi bir eğitim alan kişilerdir. Bu yüzden doğumun teknik yönleri üstünde uzmandırlar. Doulaların tıbbi bir eğitim geçmişi olmadığı için bebeklerin kalp atışlarını kontrol edemez, muayene yapamaz veya ilaç veremezler. Doulalar hemşirelerin ve ebelerin iş yükünü azaltarak onların sadece tıbbi ihtiyaçlara yönelebilmelerini sağlarken, kendileri de fiziksel ve duygusal olarak destek verici kısımda rol oynarlar.

Neden bir Doulaya İhtiyaç Duyulmalı? / Doula Doğum Nedir?

Bugün hastane yoğunlukları göz önüne bulundurulduğunda ebeler ve doktorlar doğuran bir kadının fiziksel ve ruhsal sıkıntılarıyla yakından ilgilenemez, onu rahatlatamaz veya duygusal destek veremez. Bunun dışında destek verebilecek kişiler anneler, kayınvalideler, ablalar gibi yakın akrabalar profesyonellikten uzak, deneyime dayalı yorumlar yapacaktır. Babalar ise doğumhaneler de yer alsalar da onların da bu büyük deneyimi yaşarken desteğe ihtiyaçları olabilir. İşte bu noktada “Neden doulam olmalı?” sorusunun cevabı anlaşılıyor. ihtiyaç duyulan sakin, rahatlatıcı ve akılcı yönlendirmeleri hem anne hem de baba için yapmaktadır.

Doğumu kolaylaştırmak için bakabilirsin: https://gebeegitimi.com/dogumu-kolaylastiran-egzersizler/

Yine araştırmalar “oksitosin hormonu” denilen hormonun doğum ve lohusalık sürecinde olumlu etkilerini göstermektedir. Bu süreçlerdeki gösterilen fiziksel ve ruhsal destek, bu hormonun salgılanmasını artırdığı için doğumun süresini kısaltıyor, ağrı kesici ihtiyacını azaltıyor ve bebekle kurulan bağı güçlendiriyor. Doğuran kadınlara verilen sürekli destek ise doulalarla kolaylaşmakta.

Category: Doğum, Genel
Önceki yazı
Hamile Egzersizleri | Doğumu Kolaylaştıran Egzersizler
Sonraki yazı
Emziren Anne İçin Beslenme Önerileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.