Hamilelik çok uzun ve yorucu bir süreç olsa da doğumun nasıl yapılacağı da merak edilmektedir. Doğum şekilleri arasında öncelik her zaman normal doğum / vajinal doğum şekli olsa da, bazen suda doğum ve sezaryen doğum da tercih edilebilmektedir.
Normal Doğum / Vajinal Doğum
Doğum şekilleri arasında olan normal doğum, epiduralli normal doğum genelde ilk tercih edilen doğum şeklidir. Normal doğum aşamaları 3 evreden oluşur. Bunlar doğum sancılarının başladığı, bebeğin doğduğu ve plasentanın çıktığı andır. Normal doğum kaç hafta sürer derseniz bu 14 saatten 3 haftaya kadar sürebilecek bir durumdur.
Doğum sancıları: Süreç latent faz, aktif faz ve geçiş fazı olmak üzere 3 ana adımdan oluşmaktadır.
- Latent Faz: Saatleri günler hatta haftalar sürebilen bu faz genelde doğumun en uzun ve sakin adımıdır. 30 – saniye süren kasılmaların devam ettiği bu süreçte rahim ağzı 2 – 6 saat içinde incelir ve 3 cm kadar açılır. Bu faz ağrılar olabilir, batında basınç hissi oluşabilir, nişan ya da su gelebilir.
- Aktif Faz: Bu faz yaklaşık 2 -3 saat sürmektedir. Kasılmalar artar ve daha da güçlenir. Rahim ağzı 7 santimetreye kadar açılır ve bu aşamada muhtemelen zaten hastanede girilecektir.
- Geçiş Fazı: Kasılmalar artık bu fazda doruk noktasına ulaşmıştır. Kasılmalar aniden yükselir, çok fazla güçlenir ve 2 – 3 dakikada bir 60 – 90 saniye olmaya başlar. Artık kasılmalar şiddetli sancılara, baskılara, nişanda artışa, krampa, mide bulantısına neden olabilir.
Bebeğin doğumu: Artık rahim ağzı açıldığı için ıkınmalarla bebeğin doğum kanalından geçmesine yardım edilir. Ikınma ile birlikte bebeğin doğumu yarım saat ile bir saat alabilmektedir. Bazı durumlarda doğum, 10 dakika bazı durumlardaysa 2 – 3 saat sürebilmektedir. Bu evrede karıncalanma, gerilme, yanma ya da batma hissi yaşanabilir hatta bebek çıkarken kaygan ve ıslak hissedilebilir.
Plasentanın Çıkışı: Doğumun son evresi olan bu evre 5 dakika ile 30 dakika sürebilmektedir. Kasılmalar devam edecek olsa da bunlar birer dakika daha az şiddetli ve hissiz olacaktır. Doktor bir eliye göbek bağını çekerken diğer eliyle karna bastırarak plasentanın çıkışına yardımcı olur ve doğumu bitirir.
Sezaryen Doğum
Normal doğum yapmak eğer riskli ya da mümkün değilse doğum sezaryen ile gerçekleştirilmektedir. Sezaryen doğum, annenin karnının altı kısmı ve rahmin alt kısmının cerrahi kesi yapılmasıyla gerçekleşen bir doğumdur. Rahim boşluğu açılarak bebek doğurtulur ve plasenta alınır. Kesilen rahim ve karın dikilerek doğum sonlandırılır. Sezaryen doğumda epidural doğum ve spiral doğum olmak üzere iki tür çeşit vardır.
Suda Doğum
Sıcak su içeren küvetlerde gerçekleştirilen suda doğum alternatif doğum yollarından en popüleridir. Suda doğumun amacı 9 ay boyunca anne karnında sıcak ve ıslak bir şekilde kalan bebeğin strese girmeden yine sıcak ve ıslak bir ortamda dünyaya gelmesidir. Ek olarak anne de daha az ağrı ve endişe çekecektir. Suda doğum ilk önce anneye özel bir kıyafet giydirilerek ve 35 – 37 derecelik bir sıcaklıkta bir havuza girilerek gerçekleştirilir.