Anne karnındaki bebeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesini ve doğduktan sonra da sağlıklı olmasını istediğinizi biliyoruz. Bu yüzden hamilelik döneminde sizin ve anne karnındaki bebeğinizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken durumlar var. Bunlardan ilki düzenli kontrollere gitmek. Düzenli kontrollerle, düşük riskine, gebelik yaşanabilecek sorunlara ve erken doğuma dair önlemler alabilirsiniz. Bunun dışında tarama testleri yaptırarak da gebelik döneminde belli sorunların önüne geçmek mümkün. Tarama testlerini gebelik döneminde yaptırabileceğiniz gibi aynı zamanda doğum sonrasında yenidoğan için de yaptırabilirsiniz. İki durumda da yaptırılacak testler elbetteki farklı.
Hamilelikte Yaptırabileceğiniz Tarama Testleri
Gebelik döneminde yapılacak çeşitli tarama testleri de mevcut. Söz konusu tarama testlerini ciddiye almalı ve göz ardı etmemelisiniz. Gebelik dönemindeki anne adayları, doktor kontrolünde bazı rutin tetkiklerden geçiyorlar. Bunun sebebi ise hamilelik sürecinde veya bebekte olası sorunları tespit etmek. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde rutin testler dışında ailenizin tıbbi geçmişini de göz önüne alarak başka tetkikler de yapabilir.
Peki bu gebelikte yaptırabileceğiniz tarama testleri nelerdir? Bu testleri detaylarıyla sizler için listeledik.
Gebelik Testi (Beta HCG)
Hamilelik sırasında yapılacak ilk test Beta HCG testidir. Bu test kanda β hCG ile ölçülen ve halk ağzıyla gebelik testi olan ölçümdür. Bu test sadece bir gebelik durumu olup olmadığını göstermez. Aynı zamanda problem yaratacak dış gebelik olup olmadığını da anlamanıza yardımcı olur. Bu yüzden oldukça önemli. Bunun için ultrason ölçümünü β hCG ile birlikte yapılması önemli bir gereklilik.
İkili Tarama Testi
11 ila 14 hafta arasında, bazı kromozomal hastalıkların (özellikle Down sendromu) riskini göstermek için bu kan testi yapılır. Öncesinde ultrason muayenesinin yapılması önem arz eder. Zira ultrason, bebeğin boyun kalınlığında, burun kemiklerinde, kalpte veya diğer parçalarda anormallikler olup olmadığını inceler. Yüksek riskli hamileliklerde 10. haftadan itibaren ücretsiz fetal DNA testi yapılabilir. Serbest fetal DNA testinde; hamile kadınların kanından serbest fetal DNA elde edilerek fetüsün kromozomları da kontrol edilebilir. Bu test kesin bir tanı testi olmasa da oldukça güvenilir bir tarama testidir.
Üçlü ve Dörtlü Tarama Testleri
Üçlü tarama testi, hamile bir kadının kanındaki üç maddenin miktarını ölçer: alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (hCG) ve estriol (uE3). İnhibin A hormonu için ekstra bir test eklendiğinde buna dörtlü tarama testi adı verilir. Bu testler aynı zamanda maternal serum üçlü veya dörtlü testi, genişletilmiş AFP testi, çoklu işaretleyici tarama testi veya AFP artı testi olarak da adlandırılır.
Bu maddelerin miktarları; doktorunuzun, bebeğinizde Down sendromu, anensefali veya spina bifida gibi belirli doğum kusurlarına sahip olması olasılığını bulmasında yardımcıdır. Bu testler bebeğinizin doğum kusuru olduğunu ne yazık ki kesin olarak gösteremiyor. Bir problemin olup olmadığını kesin ve net olarak anlamak için amniyosentez adı verilen bir teşhis testine ihtiyacınız olacaktır.
Amniyosentez Testi
Amniyosentez, bir bebeği çevreleyen sıvıyı (amniyotik sıvı) incelemek için yapılan bir testtir. Amniyotik sıvı, bebeğin sağlığı hakkında ipuçları verebilecek hücreler ve diğer maddeleri içerir. Bu test için yeterli amniyon sıvısı olduğunda yani gebeliğin yaklaşık 15. haftasından sonra yapılabilir. Bu sıvı numunesi aşağıdakiler için incelenebilir:
- Bebeğin cinsiyeti gibi genetik özellikler.
- Down sendromu gibi kromozom sorunları.
- Enfeksiyon
Bu test ile ayrıca Alfa-fetoprotein gibi sıvı numunedeki belirli maddelerin seviyeleri de kontrol edilebilir. Bazı anormal seviyeler, beyin ve sinirlerin gelişimi ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Yenidoğan sağlığı için yaptırabileceğiniz tarama testlerine “Yenidoğan Tarama Testleri” başlıklı yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.