Bebeğin ilk 6 boyunca bütün beslenme gereksinimlerini karşılayan anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirmektedir. Anne sütünün ömür boyunca etkisini görecek olan bebeğin gelişimi de daha sağlıklı olacaktır. Emzirmek ise annelerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha güçlü hissetmesini sağlıyor. Doğru emzirme nasıl yapılır sorusu da bu noktada önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle doğum sonrasındaki ilk bir saat içinde bebek emzirilmelidir. İlk ağız olarak bilinen sütün alımı için ilk saatler önerilmektedir. Ayrıca ilk ağız prebiyotik ve probiyotik açısından zengindir ve bebekleri alerji, astım, alerjik bronşit gibi hastalıklardan korumaktadır. Diğer yandan doğru emzirme süresi diye bir şey yoktur. Sadece her beslenmede tek meme sütü verilmeli ya da 10 dakikadan uzun süren emzirmelerde 2 memeden eşit emzirme yapılmalıdır. Doyan bebek zaten yemeyecektir. Bu emzirme süreleri 30 dakikaya kadar sürebilmektedir, bu durum normaldir.
Doğru Emzirme Teknikleri
- Yenidoğan emzirme teknikleri için ilk adım annenin rahat bir pozisyonda oturarak sırtını ve belini rahat bir yastıkla destekleyebilmesidir.
- Anne bebeği emzirirken bebeği tuttuğu kolunu desteklemelidir, kol havada kalmamalıdır.
- Bebek ve anne birbirine yakın durmalıdır.
- Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğa gelecek şekilde tutulmalıdır.
- Bebeğin sırtı popoya kadar el ile desteklenmeli, sırtı boşluğa gelmemelidir.
- Bebeğin vücudu anneye dönük olması tavsiye edilir. Bebeğin başı ve vücudu emzirme esnasında aynı yönde olmalıdır.
- Bebeğin yamuk ya da yanlış tutulması durumunda bebek az beslenecektir. Bu durumda pozisyon düzeltilmeli ve bebeğin boynuna dikkat edilmelidir.
- Bebeğin dudakları emzirme esnasında dışarıya dönük olmalıdır. Bebek memenin çeperini yani kahverengi kısmını olabildiğince ağzına almalıdır. Bebeğinin çenesinin memeye değmesi önerilmektedir. Buna C tekniği ile emzirme denmektedir. C tekniği gaz yapmayan emzirme pozisyonu için doğru bir tekniktir.
- Emerken yutkunma sesi haricinde ses çıkmamalıdır. Yanaklarında çukur varsa, çenesi memeye değmiyorsa pozisyon düzeltilmelidir.
- Bebeğin sadece meme ucunu emmesi, memenin çatlamasına sebep olacaktır. Böyle bir durumda zaten bebek sütüyeterli ememeyecek ve anne de ağrı çekecektir.
- Emzirmeden önce anne memesinin dolgunluğunu kontrol ederek herhangi bir sertlikle karşılaşması durumunda sıcak kompres, sıcak duş gibi uygulamalarda bulunmalıdır.
- Sıcak uygulama sonrası bebek emzirilebilir. Göğüs boşaltıldıktan sonra soğuk kompres yapılarak ödemden kurtulunabilir.
- Son adımda ise meme masajı vardır. Bebek emzirilirken yuvarlak hareketlerle memeye masaj yapımı sütün emilmesine yardımcı olacaktır.
Mastit Nedir?
Yanlış emzirme şekli bebeklerde ve annelerde birçok soruna sebep olabilir. Bunlardan biri de mastittir. Mastit anne göğsünün ağrımasına, bölgesel olarak meme ağrısına ve ateşe neden olabilmektedir. Eğer ağrı çok sancılı ve dayanılmaz olursa doktor önerisi ile ağrı kesici uygulanabilir. Mastit uygun tedavi ile kısa sürede çözülebilir.