Covid-19 ve Gebelik

Hamileyseniz, koronavirüsün (COVID-19) hamileliğinizi nasıl etkileyeceğinden emin olamayabilirsiniz. Koronavirüs semptomlarınız varsa ebenize veya doğum ekibinize söylemeniz önemlidir. Her zaman yaptığınız gibi diğer endişeleriniz için onlardan yardım istemelisiniz. Bu virüs çok yeni olduğundan araştırmalar kısıtlı. Bu sebeple bu kısıtlı araştırmalardan çıkan sonuçlar paylaşılacaktır.

 Hamileyseniz veya Hamile Olma Riskiniz Varsa

Hamileyseniz, korona virüsten ciddi şekilde hastalanma olasılığınızın daha yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Ancak hamile kadınlar önlem olarak orta riskli (klinik olarak savunmasız) gruptadır. Bunun nedeni, hamileyseniz bazen grip gibi virüslerden daha fazla risk altında olabilmenizdir. Bunun korona virüste de aynı olup olmadığı net değil. Bebeğiniz daha doğmadan bile korona virüs geçirmeniz ve bebeğe bulaştırmanız mümkün olabilir. Ancak bu olduğunda bile bebekler iyileşti.

 İyi haber şu ki; korona virüsün düşüklere neden olduğuna veya bebeğinizin rahminizdeki gelişimini etkilediğine dair hiçbir kanıt yok.

 Korona virüs Semptomları Yaşarsanız 

Herhangi bir korona virüs semptomu gösteriyorsanız (sürekli bir öksürük, yüksek ateş, koku veya tat duyunuzda bir kayıp gibi):

Evde kalın – Siz ve yanınızda yaşayan hiç kimse evin terk etmemeli veya ziyaretçileri olmamalıdır.

Bir test yaptırın – En kısa zamanda korona virüs sahibi olup olmadığını kontrol etmek için bir test yaptırın. Birlikte yaşadığınız herhangi biri de semptomları varsa bir test yaptırmalıdır.

Ebeniz veya doğum doktorunuz ile konuşun – Onlar yönlendirme yapacaklardır. Hamilelik randevularını tekrar ayarlamanız faydalı olacaktır. Çevrimiçi olarak, telefonla veya video konsültasyonu olarak almanız kritik olabilir 

 Koronavirüsünüz Varsa ve Doğuma Giriyorsanız

 Koronavirüs belirtileriniz varsa ve doğuma girerseniz, bir doktorun (doğum uzmanı) önderlik ettiği bir birimde doğum yapmanız tavsiye edilir. Bu, sağlık ekiplerinin size ve bebeğinize daha yakından bakabilmesi içindir. Sadece hamile kadınlar ve korona virüslü kişiler için olan doğum ünitesinde bir alanda bakılacaksınız. Doğumda görev alan ekibin önlük, maske veya göz koruması takacaklardır. Bu uygulama sizi, bebeğinizi ve sizinle ilgilenen personeli güvende tutmak ve virüsün herhangi bir sebeple yayılmasını durdurmak içindir. Korona virüse sahip olmanın normal veya sezaryenle doğum yapıp yapmamanıza herhangi bir etkisi yoktur. Bu kısımda her şey normal şekilde gelişir.

 Doğumdan Sonra

 Bebeğiniz doğduktan sonra, genel kontroller sağlandığında eğer bebeğiniz hasta değil ve yeni doğan ünitesinde bakıma ihtiyacı yoksa cilt teması sağlayabilmelisiniz. Zaten mutlaka emzirmeniz gerekecektir. Korona virüsün sizin sütünden bebeğinize geçebileceğine dair hiçbir kanıt yoktur. Bu nedenle emzirmenin faydaları ve sunduğu koruma, risklerden daha ağır basar.

 Yeni doğan bebeğinizle bu zamanın tadını çıkarırken herhangi bir rahatsızlık belirtisinin farkında olmak da önemlidir. Ne yapacağınızı bilmek zor olabilir ama yalnız değilsiniz bunlar her annenin başına gelmiştir. Annelik içgüdülerinize güvenin ve eğer sizin veya bebeğinizin sağlığında bir problem olduğunda her zaman yardım alabilirsiniz. 

 Hamilelikte Covid-19 Aşısı Güvenli mi? 

Aşı olmak kişisel bir seçimdir. Şu anda izin verilen COVID-19 aşılarından herhangi biri hamile veya emziren kişilere sunulabilir. Aşı yaptırmakla ilgili sorularınız varsa, sağlık uzmanınızla görüşmek yardımcı olabilir, ancak gerekli değildir. Hamile olan insanlar için COVID-19 aşılarının güvenliği hakkında sınırlı veri mevcuttur. Bu aşıların vücutta nasıl çalıştığına dayanarak uzmanlar, hamile insanlar için belirli bir risk oluşturmalarının olası olmadığına inanıyorlar. Bununla birlikte, şu anda hamile insanlarda COVID-19 aşılarının güvenliği ile ilgili sınırlı veri bulunmaktadır. Yalnızca şunu söyleyebiliriz ki yapılan ve devam etmekte olan araştırmalara göre; hamilelikten önce veya hamilelik sırasında COVID-19 aşısı alan hayvanlarda yapılan çalışmalarda hiçbir güvenlik endişesi bulunmadı.

Önceki yazı
Cinsiyet Tahmini Mümkün Müdür?
Sonraki yazı
Doğum Çantanıza Koymanız Gerekenler Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.