Bebeklerde Gastroenterit Nedir?

Bebeklerde Gastroenterit Nedir?

 Bebeklerde gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir hastalık. Bebeklerde gastroenterit belirtileri arasında kusma, ishal, karın ağrısı, halsizlik ve ateş gibi belirtiler yer alıyor. Bu hastalık, genellikle virüsler, bakteriler veya parazitler tarafından neden oluyor. Ancak endişelenmenize gerek yok çünkü kolayca tedavi edilebiliyor. Diğer yandan bebeklerde ve küçük çocuklarda, gastroenteritin sebep olduğu dehidratasyon ciddi bir sağlık sorunu olabileceği için, özellikle dehidratasyon belirtileri görülürse, bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Gastroenterit Neden Ortaya Çıkar?

Gastroenterit, yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde sıklıkla gıda zehirlenmesi, bakteriler, virüsler veya parazitler gibi mikroorganizmaların neden olduğu bir mide-bağırsak rahatsızlığı. Sıklıkla kirli eller veya kirli mamalarla bulaşan norovirus, rotavirus veya salmonella gibi virüsler ve bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca, bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olduğu için, onların sindirim sistemi çabuk etkilenebilir. Bununla birlikte bebeklerin yetersiz hijyen koşullarında ya da kirli suya maruz kalmış olabileceği durumlarda da ortaya çıkabilir.

Gastroenterit Nasıl Önlenir?

Bebeklerde gastroenterit nedeniyle kaybedilen su ve elektrolitlerin yeniden kazandırılması gerekiyor Bu amaçla, oral rehidrasyon sıvıları (ORS) kullanılabilir. ORS, su, sodyum, potasyum, glukoz gibi elektrolitleri içerir ve bebeklerin su ve elektrolit dengelerini yeniden kurmasına yardımcı olabilir. Unutmayın ki, bebeklerde gastroenterit tedavisinde en önemli şey su ve elektrolit dengelerinin yeniden kurulmasıdır. Bu nedenle, bebeklerin su ve elektrolit dengelerini düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Ayrıca, doktorunuzun önerilerine uymak ve bebeklerin diyetlerini dikkatli bir şekilde planlamak önemlidir.

Hastalık nedeniyle bebeklerde ağrı ve kramplar oluşabilir. Bu nedenle, ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak, ağrı kesicilerin kullanımı öncesinde doktorunuzla konuşmanız gerekiyor. Bağırsak hareketleri hızlandığı için, anti-peristaltik ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve ağrı ve krampları azaltır.

Gastroenterit sırasında, bağırsak florası bozulur. Bu nedenle, probiyotikler kullanılabilir. Probiyotikler, bağırsak florasını dengede tutar ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. Bebeklerin diyeti dikkatli bir şekilde planlanmalı. Öncelikle, bebeklerin sindirim sistemi rahat etmeli. Sindirim sistemi üzerinde az yük olmalı. Bu nedenle, süt veya formüle dayalı diyetler öneriliyor. Ayrıca, bebekler için özel hazırlanmış diyetler de kullanılabilir.

Bebeğinizi bu hastalıktan korumanız için ona uygulayabileceğiniz önerilerin yanında sizin de yapmanız gerekenler var. İlk olarak bebeklerde gastroenterit enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın. Bebeğinizin yanında bulunan diğer kişilerin de aynı şeyi yapmasını isteyin. Bebeğinizin mamasını ve suyunu filtre edin veya kaynatın. Bu bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur. Ayrıca bebek mamalarını dikkatli bir şekilde hazırlamalısınız. Bebek mamalarını ve araçlarını sıcak suda yıkamalı ve kurutun. Bunun yanında bebeğinizin tuvalet ihtiyacını dikkatli bir şekilde yerine getirmeniz gerekiyor. Bebeğinizi temiz tutmalısınız. Ayrıca, bebeğinizin bezini sık sık değiştirin ve cildini tahriş etmeyecek düzeyde sık sık yıkayın.

Bütün bu anlattıklarımızla beraber yeniden belirtmek istiyoruz ki bu tip durumlarla karşı karşıya kaldığınızda mutlaka doktorunuza başvurun ve onun önerileri doğrultusunda ilerleyin.

Önceki yazı
Meme Reddi
Sonraki yazı
Yenidoğanda İlk Ateşlenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.