Bebeklerde zihinsel ve bedensel olarak görülen değişimler büyüme atakları olarak adlandırılır. Atak dönemlerinde huysuzluk, sürekli ağlama hali, uzun saatler uyuma ve sürekli olarak kucakta kalma isteği gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Burada en temel nokta bebeğinize bu durum karşısında uygun şekilde davranmaktır. Bebeklerde büyüme atakları, bebeğinizin çevresini tanımasını ve keşfetmesini sağlar. Diğer yanndan pek çok alışkanlık da değişime uğrayacaktır. Bebeğiniz ortalama 2 yılda 10 defa büyüme atağı geçirecektir. Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, 6.aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2.yaşta bir atak dönemi geçirirler.
Birinci Büyüme Atağı
Birinci büyüme atağı değişen duyular dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 4-5 arası haftaları kapsar Bebeğinizin yüzünü daha net görebilir, ilk gülücüklerine şahit olabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz kokuları da ayrıt etmeye başlar.
İkinci Büyüme Atağı
İkinci büyüme atağı oluşumlar dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 2. ayda yaşanır. Bu atak dönemi, ilk döneme göre daha zor olabilir. Bununla birlikte bebeğinizin baş çevresinde ani bir büyüme ile karşılaşabilirsiniz. Diğer yandan artık daha bilinçli hareket etmeye başlar. Gaz sancıları da başlar ve bu huysuzluğa neden olabilir.
Üçüncü Büyüme Atağı
Üçüncü büyüme atağı yumuşak geçiş dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 3. ayda yaşanır. Bebeğiniz artık dış dünyayı daha iyi tanımaya ve kavramaya başlayacaktır. Bununla birlikte nesnelere dokunma eğilim gösterebilir, parmak kasları gelişir ve seslere değişik tepkiler verebilir. Ayrıca salya akıtabilir.
Dördüncü Büyüme Atağı
Dördüncü büyüme atağı etkinlikler atağı dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 5.ayda yaşanan bir dönemdir. Bebeğiniz bu dönemde adına tepki vermeye başlar ve muhakeme becerisi kazanır. Ayrıca yabancılarla karşı utanma eğilimi gösterebilir ve farklı nesnelere karşı ilgisi artacaktır.
Beşinci Büyüme Atağı
Beşinci büyüme atağı ilişkiler dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem bebeğiniz 6.5 aylık olduğunda yaşanır. Bebeğiniz artık çevresini daha fazla tanımaya ve yaşanan olaylara bilinçli tepkiler vermeye başlar. Uzak ve yakını algılar, ağlamalarda artışlar olabilir ya da uyurken zorlanabilir. Diğer yandan bu dönem ona söylenen pek çok eklimeyi de tekrar etmeye çalıştığı dönemdir. Motor becerileri gelişir ve yeni beceriler de kazanır.
Altıncı Büyüme Atağı
Altıncı büyüme atağı kategoriler dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem bebeğiniz 8.5 aylık olduğunda yaşanabilir. Bu dönemde en dikkat edilmesi gereken konu beslenmedir. Özellikle meme reddi bu dönemde görülebilir. Bebeğinizin bu dönemde emmek istemediğini düşünebilir ve ek gıdaya geçmek isteyebilirsiniz. Bunun için acele etmemenizi ve birkaç gün beklemenizi öneririz. Çünkü bu durum dönemsel olabilir. Diğer yandan bebeğiniz bu dönemde emeklemeye ve pek çok şeyi düşürmeye ya da atmaya başlayabilir.
Yedinci Büyüme Atağı
Yedinci büyüme atağı zincirleme olaylar dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 9.5-10 aylık olduğu dönemi kapsar. Bebeğiniz bu dönemde bilişsel olarak daha aktif olabilir. Ayrıntılı düşünmeye ve belli davranışlar sergilemeye başlayabilir. Ayrıca eylem beceriler artarken başarma ve deneme hissini de bu dönemde öğrenebilir. Bebeğinizin jest ve mimiklerini bu dönemde daha yakından tanıyabilirsiniz.
Sekizinci Büyüme Atağı
Sekizinci büyüme atağı programlar dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem bebeğiniz 13 aylık olduktan sonra yaşanan dönemdir. Bebeğiniz bu dönemde tekrarlı davranışlar sergileyebilir, yavaş yavaş sistematik düşünce biçimine geçiş yapabilir. Bu dönem bebeğinizin farklı nesneleri daha yakından tanıdığı el becerilerini daha sık kullandığı ve ilk adımlarını atmaya başladığı dönemdir. Ayrıca neden sonuç ilişkisi de kurmaya başlar.
Dokuzuncu Büyüme Atağı
Dokuzuncu büyüme atağı denk gelen ilkeler dönemi olarak adlandırılır. Bebeğinizin bu dönemi 15 aylıkken ortaya çıkan bir dönemdir. Bebeğiniz bu dönemde tepkilerinize karşılık vermeye, onları taklit etmeye başlar. Yapmaması gereken bir durumu ısrarla yapma eğiliminde olabilir. Bunun için bazı temel kurallar koymanız gerekebilir.
Onuncu Büyüme Atağı
Onuncu büyüme atağı sistemler dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem 18. ayda yaşanan dönemdir. Bu dönemde artık bebeğinizin benlik duygusu gelişir ve duygusal gelişimi bu dönemde daha fazla önem kazanır. Pek çok kavramın ayrımlarını fark eder. Ben, sen, aile, seçim, istek gibi kavramların ayrımlarının farkına varabilir.
Bebeğinizin gelişim sürecinde geçireceği bu ataklar sizi zaman zaman zorlayabilir. Bu süreçte sakin kalmalı ve sabrınızı korumalısınız. Çünkü bu süreç geçici bir süreç ve her ebeveyn bu süreçlerden geçiyor. Diğer yandan bu süreçte beklemediğiniz bir durum ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza başvurun.