Bebekler Neden Parmak Emer?

Bebekler neden parmak emer?

Doğum yaptınız bebeğiniz dünyaya sağlıkla geldi ve gözünüzün önünde yavaş yavaş büyüyor. Büyüyüp gelişirken artık farklı refleksler göstermeye başlayacak. İlk göstereceği davranış parmak emme. Bu sizi tedirgin etmeli mi? Tabii ki hayır. Peki bebekler neden parmak emer? Bu sorunun cevabını merak ediyor musunuz?  Bebekler, yeni doğmuş olsalar bile, vücutlarının ve çevrelerinin keşfetme işlemini yapmak ister. Parmak emme, bu keşif sürecinin bir parçası ve bebekler için çok rahatlatıcı bir davranış. Ayrıca, bebeklerin emme ihtiyacı vücutları tarafından üretilen oksitosin hormonunu artırıyor. Böylece bebekler sakinleşiyor ve daha kolay uykuya dalabiliyor.  Parmak emme, bebekler için doğal bir davranış. Genellikle bebeklerin çoğu parmak emmeyi yapar. Bazı bebekler de parmak emmeyebilir. Parmak emmek ne kadar normalse parmak emmemek de o kadar normal bir durumdur. Yeni doğmuş olsalar bile, vücutlarının ve çevrelerinin keşfetme işlemini yapmak isterler.

Parmak Emme Davranışı

Bebekler parmak emme davranışını geliştirirler. Çünkü bu onların vücut ve zihin gelişimini destekliyor. Ayrıca bebeklerde parmak emme davranışı, onların el-göz koordinasyonunu geliştiriyor. Nesneler hakkında düşünme becerilerini de geliştiren bir refleks. Bebekler ağızlarına nesneleri getirirken, o nesneleri ağızlarının içinde hissetmesine yardımcı oluyor. Bu da  onların dil gelişimine katkıda bulunuyor. Parmak emme aynı zamanda bebeklerin sinir sistemlerinin gelişimine de yardımcı oluyor. Onların zihinlerine yeni bilgiler öğrenme fırsatı veriyor. Genellikle bu davranışı 6-12 aylık yaş aralığında geliştiriyorlar. Sonra zamanla azalıyor ve kayboluyor. Bebekler ayrıca, emzirme sırasında da parmak emmeyi öğrenebiliyorlar. Bu öğrenme süreci aynı zamanda bebeklerin süt emme becerilerini geliştiriyor.

Bebeklerde parmak emme davranışının birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

1. Sıkıntı

Bebekler parmak emmeyi, stres atmaya yönelik bir mekanizma olarak kullanabilirler. Bu, bebeklerin sıkıntılarını azaltmaya yardımcı olabilir

2. Rahatlama

Parmak emme, bebeklerin vücutlarındaki gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir ve onları rahatlatabilir.

3. Yemek

Bebekler parmak emmeyi, yemek arzuladıklarında bir gösterge olarak da kullanabilirler.

4. Yatıştırma

Bebekler parmak emmeyi, yatıştırıcı bir davranış olarak da kullanabilirler.

Bebeklerin parmak emme davranışı genellikle 2-3 yaşına kadar devam ediyor. Diğer taraftan bazı bebekler parmak emme davranışını çok fazla uygulayabiliyorlar. Bu uygulama süreci yetişkinlik dönemine kadar sürebiliyor. Bu yüzden parmak emme davranışının nedenleri arasında bebeklerin duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir ihtiyaç olabileceği de düşünülebilir. Parmak emme davranışı fazla uygulanırsa yahut yetişkinliğe kadar devam ederse bebeğinizin dil becerelerinde olumsuz etkilere neden olabilir.  Bu nedenle bebeklerde parmak emme davranışının önlenmesi veya azaltılması için uygun yöntemlerin kullanılması öneriliyor. . Eğer bebeklerin parmak emme davranışı sağlıklı olmayan bir şekilde devam ediyorsa veya bebeğin dil veya diş gelişimine olumsuz etkisi oluyorsa, mutlaka  doktorunuza danışın.

 

 

 

Önceki yazı
Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Eti Kanamaları
Sonraki yazı
Meme Reddi