Bebek Reflüsü

Bebek Reflüsü

Süt veya besinlerin herhangi bir nedenle yemek borusuna geri kaçması reflü olarak adlandırılır.  Bebeklerde reflü çok sık karşılaşılan bir durumdur. Diğer yandan fizyolojik reflü ve yanlış beslenme sonucu oluşan reflü şeklinde iki ayrı reflü olarak da karşımıza çıkar.

 1. Fizyolojik Reflü

Genellikle bebeklerin %80’inde görülen ve  1 yaşında ortaya çıkan reflü türüdür.  Fizyolojik reflü, mide ile yemek borusu arasında yer alan, sfinkter olarak adlandırılan kaslı yapının gelişmemiş olması ve bunun da geriye doğru kaçaklara yol açmasıyla ortaya çıkar. Bu reflü türü, kendiliğinden geçer.

2. Yanlış Beslenme Sonucu Oluşan Reflü

Bu reflü türü, fizyolojik reflü gibi kendiliğinden kaybolabilen bir reflü türü değildir. Tedavi edilmesi gerekir ve tedavi edilmezse bebeklerde ciddi rahatsızlık oluşturabilir. Ayrıca 1 yaşından sonra da devam edebilir. Aşırı beslenme, yanlış yatırma, beslenme sonrası hemen uyutma gibi durumlar reflüye neden olabilecek durumlardır.

Bebek Reflüsünün Belirtileri

Reflü,  bebekte oluşan belirtilerden dolayı ebeveynleri korkutan bir durumdur. Kusma, aşırı huzursuzluk, şiddetli ağlama, meme reddi, beslenirken kendini geriye atma, büyümede yavaşlama, yutmada zorluk, sıvıyla karışık gaz çıkarma, göğüste yanma hissi, kilo kaybı bebek reflüsünün belirtileridir.

Bu belirtiler, fizyolojik reflüde görülmez. Fizyolojik reflüde, bebek gayet mutlu ve rahattır. Herhangi bir hastalanma durumu yaşanmaz ve kendiliğinden geçer. Fakat yanlış beslenme sonucu oluşan reflüde bu belirtiler görülür.

Reflünün geçme durumu bebekten bebeğe değişiklik gösterir. 4.ayda en belirgin şekilde kendini gösterirken, bazı durumlarda 12.-18. aya ulaşmış bebeklerde görülmeyebilir. 

24 aylıktan büyük bebeklerde reflü belirtileri kendini çok nadir gösterir. Bununla beraber başka bir problemden dolayı da düzelmeme ihtimali yüksektir. Bu tip durumlarda direkt olarak doktora başvurmalısınız.

Reflünün 24 ay ve üzeri bebeklerde görülmesi gastroözefahial reflü hastalığı diğer bir ifadeyle GÖRH adı verilen bir neden bağlı olarak da gerçekleşebilir. Yeni doğan bebeklerde reflü görülmesi ve bunun 18. aya kadar devam etmesi normal kabul edilirken GÖRH daha ciddi belirti ve sonuçlara sebep olan bir hastalıktır.

Bebeğinizin Rahatlaması İçin Öneriler

Bebeğinizi dik bir pozisyonda beslemeniz, sindirim açısından kolaylık sağlar. Beslenme sonrasında yaklaşık 30 dakika oturur pozisyonda durması, besinlerin mideye inmesini kolaylaştırır. Ayrıca süreci daha rahat geçirmesini sağlamak için, bebeğinizin yemek porsiyonunu küçültebilirsiniz. Diğer yandan anne sütüyle beslenen bebeğiniz için de kafası yukarıda kalacak şekilde hafif eğimle emzirebilirsiniz.

Sırt üstü yatırmak, masaj yapmak da bebeğinizi rahatlatacaktır. Ani hareketlerden kaçının ve bebeğinizi kucağınıza alığınızda batın bölgesinden kavrayarak tutmayın. Ayrıca beli lastikli giysiler de giydirmeyin.

 

Önceki yazı
Yenidoğan Gaz Sancısı Nedir?
Sonraki yazı
Bebeklerde Ayrılık Kaygısı