Bebeğinizin süper gücü ne mi? Kordon kanı ve dokusu! Doğum sırasında bebeğinizin göbek kordonundan alınan bu örnekler, gelecekte ailenin ve bebeğinin tedavileri için kullanılabilir ve hayat kurtarıcı bir rol oynayabilir.
Öncelikle kordon kanı nedir öğrenelim!
Kordon kanı aslında bebeğin doğumundan sonra plasentada kalan kana denmektedir. Bebek doğar doğmaz alınması gerekir, sonrasında bu işlem yapılamamaktadır.
Kordon Kanı ve Dokusu nerede kullanılır?
Kordon kanı, bebeğinizin genetik materyali ve anne adayının kanında bulunmayan diğer bileşenler de içerdiği için genetik ve metabolik bozuklukla ilgili birçok hastalığın tanısında ve tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, kordon dokusu da bebeğinizin bağışıklık sistemi ve doku yenilenmesi için önemli olan kök hücreleri içerir.
Kordon dokusu yalnızca metabolik hastalıklarda değil, ayrıca beyin felci, serebral palsi, diyabet, lösemi, lenfoma gibi birçok hastalığın tedavisinde de kullanılabilir ve tüm bunlar bebeğinizin doğum sırasında sıradan bir kan örneği sayesinde olur.
Kordon Kanı Bankacılığında Doğru Seçim Nasıl Olur?
Ancak, kordon kanı ve dokusu alımı sadece bir kan örneği almakla bitmiyor. Bu örneklerin doğru şekilde saklanması ve gelecekte kullanıma hazır tutulması da oldukça önemlidir. Özel laboratuvarlarda saklanan ve uzun yıllar boyunca kullanıma hazır tutulan bu örneklerin alımı da son derece basit ve acısızdır. Kordon kanı saklama koşullarının çok özenli ve hijyenik olması gerektiği için bunu sağlayan bankaların da iyi araştırılması gereklidir.
Sonuç olarak bu örnekler gelecekteki tedavilerinizde kullanılabileceği için kordon kanı testleri, anne adaylarına gebelik sürecinde önerilir ve bebeğinizin sağlığı için hayati önem taşır.