Hamilelikte Bebeğe Kitap Okumak

Her ebeveyn ve ebeveyn adayı bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çeşitli yöntemlere başvurur. Bebeğin anne karnından itibaren gelişmesine fayda sağlayacak aktivitelerde bulunulması da bu yüzdendir. Bu aktivitelerden en önemlisi de kitap okumaktır. Kitap okumak, genel olarak bireyin kendisine fayda sağladığı gibi anne karnından itibaren bebeğin, doğumundan sonraki gelişimine kadar büyük fayda sağlar.

Okumanın Bebeğinize Faydaları

İlk olarak aranızdaki bağın ve iletişimin kuvvetlenmesini sağlar. Ona ayırdığınız vakit, onun kendisini iyi hissetmesini sağlayacak ve kendi güvenli alanını oluşturmasında yardımcı olacaktır.  Diğer yandan birden fazla değişik sesi öğrenmesini de  sağlamış olacaksınız. Konuşma ve dilsel becerisinin gelişimi açısından bu çok önemlidir.

Kitap okumak, bebeğinizin duygularını daha iyi tanımasını ve size karşı kendi daha iyi ve daha özgür bir şekilde ifade etmesini sağlar.  Hafıza ve kelime dağarcığı gelişir ve dinleme becerisini yavaş yavaş kazanır. Tonlama farklıklıklarını, ses vurgularını, duygu durumundan çıkan sesleri daha iyi tanımaya başlar.

Bebeğinizle kitap okurken onun görsellere bakmasını sağlamalı ve görsellerde yer alan şekilleri nesneleri veya hayvanları sesli bir şekilde ifade etmelisiniz. Ayrıca söyledikleriniz tekrarlamalı, onun parmağı ile bahsettiğiniz görselleri göstermesini sağlamalısınız. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise şu, bebeğinize sadece bunun için zaman ayırmalı, dış etkenlerin sizi bölmesine izin vermemelisiniz. Çok fazla sıkmadan günlük 4-5 sayfa olacak şekilde kitap okumalı ve okuduğunuz şeylerin çocuğunuz üzerinde yarattığı etkiyi gözlemlemelisiniz.

 Tercih Edebileceğiniz Kitap Türleri

Kitap, bebeğin zihinsel, dilsel, duygusal ve duyusal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ebeveynler seçimlerini de bu doğrultuda yapmalı ve çocukları için en sağlıklı olacak türleri tercih etmelidir. Tercih edilen kitabın belli başlı nitelikleri sağlamasına dikkat edilmesi de bu noktada mühim bir detaydır.

Anne karnında olan bebeğiniz sizi duyar ve hisseder. Zaten bebeğin duygusal gelişimi de anne karnında başlar.  Bu yüzden anne karnındayken bebeğinize kitap okumaya başlamanız aranızdaki bağı da güçlendirecektir. Burada masal türünü tercih ederek, bebeğinizle konuşuyormuşçasına ona masal okuyabilirsiniz.

Bebeğiniz doğduktan sonra ise 4-6 ay arasında bir şeyleri tanımaya başlar. Bunun yanında her şeyi ağzına götürme isteği yavaş yavaş geliştiği için bez kitapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca kitabı bebeğinizin eline vererek ona beraber okumak istediğinizi söyleyebilirsiniz.  6-12 ay arasındaki bebekler için de resimli kitapları tercih edebilirsiniz. Resimlerle hikâyeler oluşturabilirsiniz.

 

Category: Hamilelik
Önceki yazı
Emzirme Döneminde Anne Sütünün Önemi
Sonraki yazı
Gebelik Döneminde İlk Üç Ayın Önemi