Bebeğinizin anne karnında sinir hücreleri oluşmaya başlar. 8. haftadan ise sonra beyin içindeki hücreler diğer hücreler ile ilişki kurmaya ve bu kurulan ilişki sayesinde de bebeğinizin hafızası oluşmaya başlar. Bebeğiniz, hafızasının oluşmasıyla beraber dışardaki sesleri de algılamaya başlar. Hafızanın gelişmesiyle yavaş yavaş bebeğinizin kişiliğe bağlı ilk özellikleri de oluşmaya başlar.
5. haftadan itibaren şekillenmeye başlayan beyin korteksi, bebeğin hareket etme, düşünme, konuşma kabiliyetlerinin gelişmesini sağlar. Bebeğiniz bu gelişim sürecini yaşarken 9. haftadan itibaren de gürültülere tepki vermeye başlar. Akabinde 12. haftadan itibaren ağrılara duyarlı hale gelir. 22. haftadan itibaren ise dışardaki sesleri algılamaya başlar. Özellikle anne sesine karşı duyarlı hale gelir. Bununla beraber farklı seslere karşı da duyarlılık oluşturan bebeğiniz, bu seslerden dolayı irkilmeler de yaşayabilir.
Bebeğin Ruhsal Gelişimi
Anne karnında öğrenme ve hatırlama yeteneği gelişen ve seslere karşı duyarlı hale gelen bebeğiniz, psikolojik olarak da gelişmeye başlar. Bu psikolojik gelişim de annenin hissettiği duygu durumları da büyük önem taşır. Siz güldüğünüzde, bebeğiniz bunu hisseder ve ana rahminde yukarı doğru yönelir, aşağı yukarı hızlı hızlı hareket etmeye başlar.
Bebeğiniz gülmeyi hissedebildiği gibi yaşadığınız stresi ve gerginliği de hisseder. Sizin stresli olduğunuz durumlarda bebeğinizin kalp atışları hızlanır ve hareket etme durumunda artışlar meydana gelir. Dolayısıyla siz anne adaylarının bebeğiniz ana rahminde olsa dahi en uygun ortamı hazırlaması gerekir.
Bebeğiniz stres gerginlik ve üzüntüyü hissedebildiği gibi ona gösterdiğiniz sevgiyi güven bağını da hisseder. Ayrıca ona hissettirdiğiniz sevgi ve güven onun anne karnında sakinleşmesini sağlayacaktır. Bebeğin bilme ve anlama süreci anne karnında gelişir ve gelişim sürecine paralel olarak her şeyi bilir ve anlar. Dolayısıyla bebeğinize olabildiğince pozitif duygular hissettirmeniz, bebeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesi için çok önemlidir.
Bebeğinizin Duygusal Gelişimi İçin Öneriler
Anne karnındaki bebeğinize müzik dinletebilirsiniz. Müzik onun sakinleşmesini sağlar. Ayrıca hem işitsel gelişimini hem de duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
Kitap okuyabilirsiniz. Bebeğiniz bütün seslere duyarlı hale geldiği için ona söylediğiniz şeyleri anladığı gibi ona okuduğunuz kitabı da anlayacaktır. Bebeğinize kitap okumanız onunla güven bağı kurmanız açsından da oldukça önemlidir.
Yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yürüyüşe çıkmanız sizin hamilelik sürecini hem fiziksel hem mental açdan daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Sizin mental olarak rahat hissetmeniz bebeğinizi de olumlu yönde etkileyecektir.
Düzenli nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Nefes egzersizleri hem sizi hem bebeğinizi sakinleştirecek ve iyi hissetmenizi sağlayacaktır.