Anne-Bebek Arasında Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, bebeğin birincil bakımını üstlenen ebeveynle arasında oluşturduğu bağdır.  Bebek, onun tüm fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan anneyle duygusal bir bağ kurar.  Kurduğu bu duygusal bağ, bebeğin fizyolojik, bilişsel ve duyusal gelişimini doğrudan etkilemektedir.  Bebeklikten yetişkinliğe kadar sağlıklı, sosyal, özgüveni gelişmiş bir birey olması için güvenli bağlanma çok önemlidir.

Bağlanmanın Gerçekleşme Süreci

Anneler için bağlanma gebelik sürecinden doğum sonrası sürece kadar devam eder. Anne, bebeğini ilk hissetmeye başladığı an onunla bir bağ oluşturmaya ve hormonal olarak da hayatı farklı anlamlandırmaya başlar.  Annenin gebelik sürecinden itibaren kurduğu bu bağı, anne karnındaki bebek de hisseder. Bebeğin duygusal gelişimi anne karnında başlar ve doğum sonrası sürece kadar devam eder.

Anne karnındaki bebeğin duygusal gelişimine dair merak ettiklerinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bebekler için bağlanma süreci ise doğumla beraber başlar. Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanız, ona dokunmanız, okşamanız ve onunla iletişim kurmaya başlamanızla beraber bebeğiniz sizi güvenli üs konumuna alacaktır. Böylelikle etrafını anlamlandırmaya çalışacak ve güvenli hissettiği yerin siz olduğunu bilecektir. Ayrıca güvenli bağlanma bebeğinizde oluşabilecek kaygı durumularını da en aza indirir.

Güvenli bağlanmanın temeli sevgi ve şefkattir. Bebeğinize gösterdiğiniz sevgi ve ve şefkati bebeğiniz hisseder ve bu durum onda pozitif etkiler yaratır.

Güvenli bağlanma bebeğinizde olumlu benlik duygusunu geliştirir. Gelişen bu olumlu benlik duygusu sayesinde hem çocukluk hem de erişkinlik döneminde dış etmenlerin onayına daha az ihtiyaç duyan, sağlıklı arkadaşlık ilişkileri yaşayan, kendini önemseyen ve değer veren bir birey olur.

Güvenli Bağlanma Oluşturmak İçin Öneriler

Bebeğinizle doğum anından itibaren kuracağınız sözlü veya sözsüz iletişimde onunla kuracağınız göz teması aranızdaki bağı güçlendirecektir.

Bebeğinizle kurduğunuz iletişimde ses tonu oldukça önemlidir. Bebeğiniz sesleri anne karnından itibaren algılamaya başladığı için ses tonunuzdaki vurguları anlaması da zor olmayacaktır. Onunla konuşurken sesinizdeki endişeyi, gerginliği yahut öfkeyi anlar, sizden korkar ve çekinir.  Bu yüzden konuşma esnasında daha fazla hassasiyet göstermelisiniz. Mümkün olduğunca sevgi dolu bir tonlamada konuşmalısınız.

Dokunma, temasta bulunma duygu durumunu daha fazla iletmeyi sağlar. Bu yüzden bebeğinize sarılabilir, onu yıkayabilir, taşıyabilir ya da o uyurken yüzünü elini vs. okşayabilirsiniz.

Genel olarak ebeveynler “Bebek o daha ya anlamaz.” bakış açısıyla bebeğe yaklaşır ve bebeğe açıklama yapma zorunluluğu hissetmez. Bebeğiniz her şeyi  bilir ve anlar. Siz fark etmeseniz bile anlamaz dediğiniz durum ve olaylara tepki de gösterir. Dolayısıyla bebeğinize açıklama yapmanız aranızda oluşturacağınız güvenli bağlanma için oldukça önemlidir.

Duygusal olarak destek olmanız da bebeğiniz sağlıklı bir birey olması açısından önemli bir konudur. Kendisini ifade etmeye çalışırken ona duygusal olarak destek olun ve ona kendini ifade etmesi için bir konfor alanı sağlayın.

Onunla oyun oynamak için ona özel vakitler yaratın. Daha sonra güvenli bağlanmayı geliştirecek oyunlar oynayabilirsiniz.

Güvenli Bağlanmayı Desteleyecek Oyunlar

Cee-ee oyununu oynayabilirsiniz. Oyunda bir kaybolma ve geri gelme durumu var olduğu için bebeğinizle aranızdaki güvenli bağlanmayı geliştirecektir. Bunun yanında saklambaç, gıdıklama, komik sesler çıkarma gibi oyunlar da bağ kurma açısından faydalıdır.

Temas oyunlarını da tercih edebilirsiniz. Yalnızca bu noktada dikkat etmeniz gereken bir şey var; bebeğiniz bu temaslardan hoşlanıyor mu hoşlanmıyor mu bunu gözlemlemek. Onun hoşlanmadığı bir oyunu oynamak kurmak istediğiniz bağı zedeleyebilir. Bu yüzden bu durumu gözlemleyerek oyuna devam edebilir ya da oyunu bitirebilirsiniz.

Önceki yazı
Postpartum: Doğum Sonrası Depresyon
Sonraki yazı
Yenidoğan Uyku Düzeni